Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Soppsesongen i gang: Bli med mesterkokk Geir Skeie på sopptur

Et par timer ute kan gi deg nok sopp til mat som saus, risotto og viltkjøtt. Tørk den, frys den, eller sylt den på glass. Geir Skeie ser mange muligheter når han er på skogtur.

Tekst Eivor Jerpåsen

Mesterkokk Geir Skeie går midt inne i skogen. Over felte trær og under lave greiner. Hele tiden med blikket festet i bakken, med en papirpose i hånda. Blant løv og mose gjemmer det seg mange godbiter. Selv om det er kona Kathrine som er soppeksperten hjemme, har også eieren av fiskerestauranten Brygga 11 i Sandefjord lært seg noen triks når han skal på leting.

– Jeg har lært meg seks – sju sorter jeg kjenner igjen. Sopp kan være veldig giftig, så ikke plukk noe du ikke er 100 prosent sikker på hva er, sier han.

Sesongen er ikke over

Foran ham på skogbunnen står en stor ospeskrubb. Da er det fram med kniven som er obligatorisk på sopptur.

– Jeg renser alltid av den verste skitten med en gang. Da unngår jeg mye arbeid hjemme. Der børster jeg bare av det siste, sier Skeie, deler soppen i to for å se at den er fin, før han putter den i papirposen.

– Det er viktig å ha en papirpose eller en kurv slik at soppen holder seg tørr. I en plastpose kan det fort bare bli grøt, fortsetter han.

Soppsesongen er ennå ikke over. Tar du deg turer i skogen vil du kunne finne blant annet traktkantarell til snøen legger seg på bakken.

Sopptur med Geir Skeie
Mesterkokk Geir Skeie har lært seg seks-sju ulike sopptyper som han er sikker på og plukker ikke andre enn dem for å være sikker på å unngå giftige sopper. Foto: Atle Møller

Lett å konservere

Vel hjemme må man ikke nødvendigvis bruke soppen med en gang.

– Så lenge den ligger tørt kan den ligge i kjøleskapet i noen dager. Deretter kan du forvelle den, slik at du unngår bitterheten, og fryse den ned. Du kan også sylte den med olje, rosmarin og timian, eller tørke den på lav varme i ovnen, eller under en varmepumpe. Da får du perfekt temperatur, sier Skeie.

Tørket sopp gir mer smak enn ferske, og egner seg godt til for eksempel saus.

– Folk tror det er så vanskelig å lage saus, og bruker bare posesupper. Men med sopp og løk, litt vin du lar koke inn før du sper på med en lys kraft og fløte, har du en god soppsaus på 10 minutter, sier kokken, som nå har kommet ut med «Sausboka».

Godt til viltkjøtt

Skeies egen favoritt er steinsoppen, som kan brukes i retter som risotto. Og det har vært et svært godt år for steinsoppen denne høsten, men sesongen er over for i år. Denne dagen er fangsten ulike skrubbsorter.

– Jeg fikk med meg godt hjortekjøtt fra Vestlandet, og denne soppen pannestekt med litt løk passer veldig fint, sier kokken.

 

Skeies kremete soppsaus

2 sjalottløk
  • 1 ss nøytral matolje (soya, solsikke)
  • ½ dl hvitvin
  • 4 dl kyllingkraft
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • salt og pepper
  • 30 g tørket sopp eller
  • 150 g fersk sopp
  • 1 ts dijonsennep



Framgangsmåte:
Følg framgangsmåten på grunnteknikk moderne hvit saus. Forskjellen er at du tilsetter sopp sammen med løken i starten av prosessen.
Rens og finkutt soppen først.
Du skal også smake til sausen med sennep.
X-faktor: Halvtørr sherry fremhever soppsmaken og gir sausen ekstra dybde.
Vanskelig-hetsgrad: 2

Passer til:
Stekt kjøtt av kylling, vilt, lam, storfe og svin
Kraft: Kyllingkraft

  • 2 sjalottløk
  • 1 ss nøytral matolje (soya, solsikke)
  • ½ dl hvitvin
  • 4 dl kyllingkraft
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • salt og pepper
  • 30 g tørket sopp eller
  • 150 g fersk sopp
  • 1 ts dijonsennep

Framgangsmåte:
Følg framgangsmåten på grunnteknikk moderne hvit saus. Forskjellen er at du tilsetter sopp sammen med løken i starten av prosessen.
Rens og finkutt soppen først.
Du skal også smake til sausen med sennep.
X-faktor: Halvtørr sherry fremhever soppsmaken og gir sausen ekstra dybde.
Vanskelig-hetsgrad: 2

Passer til:
Stekt kjøtt av kylling, vilt, lam, storfe og svin
Kraft: Kyllingkraft

(Fra Geir Skeies «Sausboka»)

Slik lager du Geir Skeies risotto

120–150 g risottoris (30 gr pr. pers holder vanligvis, carnaroli er en bra ristype som holder seg bra ved koking)

2 fedd hvitløk finhakket

2 sjalottløk finhakket

20 g tørket sopp

½ dl god olivenolje

1 ss smør

50 g revet parmesan

ca. 1 l kyllingkraft

400 g skogsopp

½ sitron

50 g mascarpone

litt persille

Begynn med å steke løken til den er blank. Ha i risen og den tørkede soppen og vend den godt med all oljen. Spe med varm kraft sånn at det dekker risen. Når det er kokt inn har du i mer kraft. Rør om av og til. Imens steker du soppen i en panne med litt olje på høy varme, til den faller sammen og får en fin stekefarge. Ha på litt salt også. Når det er ca. 3–4 min igjen av kokingen har du i soppen.

Etter 18–20 min er risen klar. Trekk den da av varmen og ha i parmesanen, mascarponen og smøret, og smak til med salt, pepper og sitronsaft. (Det er best hvis den ikke koker etter at du har hatt i parmesan, for da mister den mye av smaken) Ha i litt hakket persille på slutten, og server med litt parmesan og rucola på toppen, og litt persilleolje.

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding:
Kode 

Slik velger du riktig kano

side

Livet i en kano kan virkelig gi de stille og vakre naturopplevelsene. Men hvordan orienterer du deg i jungelen av modeller?

Slik smører du skiene riktig

Skieur de fond

Undersiden av skiene er et vanskelig og følsomt område. Smøringen kan avgjøre om turen går på skinner eller blir et inferno i hvitt.

Mer utbytte av turen med skipulk

man pulling sledge

Mange bruker pulk til annen bør enn barn. Ryggen er fri og bevegelsene blir friere. Det blir mindre slit og større turglede. Til dette finnes det egne modeller, avhengig av mengden oppakning.

Hytter – hvor enn du går

Rauhellere_630

Den Norske Turistforening (DNT) har i dag mer enn 430 hytter over hele landet. Hyttene ligger i skog og fjell eller langs kysten og varierer fra små buer med bare et par senger til store betjente fjellstuer med nærmere 200 sengeplasser. DNT-hyttene eies og drives av DNTs medlemsforeninger.

Godt tøy for sibirske tigre

got tøy collage_468

Barn elsker å leke og bakse i snøen, og snø er som kjent en form for vann. Så uansett hvordan man ser på det, vil de ofte ende med å bli våte.

Gode råd for plukking og tilbereding av sopp

Det meldes om mye sopp mange steder i landet denne høsten. Her kan du få gode råd om plukking og tilberedning av sopp.

Ild og kjøtt blir til mat

Grilling er en fantastisk tilberednings- teknikk som stammer helt fra våre forfedre som huleboere: ved + ild + kjøtt = middag!

Naturen musespises

naturen musespises_500x231

Mens vi kan kjøpe sjelefred med klimakvoter på super’n og kanskje har flere miljøbyråkrater enn noen annet land, blir norsk natur musespist fra alle kanter.

Grillsesongen er i gang!

sausage; object on a white background

Sommeren har meldt sin ankomst og mange har hentet fram grillen og startet grillsesongen. Griller man med kull, må man ha tålmodighet nok til å vente til grillen er klar for at måltidet skal bli vellykket. For å oppnå at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm må kullet være rødglødende og ha fått en grå overflate.

Hvordan velge kajakk

snitt

Det å velge kajakk er ikke lett. For mange vil møtet med en forhandler fortone seg som et mareritt, med mye informasjon og mange impulser på en gang. For det er like mange meninger om kanoer som det er padlere.

Finn oppturen på DNTs hytter i vinter

Strandtindan

Drømmer du om fine nedturer i vinter, finner du garantert en oppturen på en av DNTs mer enn 400 hytter over hele landet. Svært mange av dem er gode utgangspunkt for flotte toppturer på ski, enten det er turer i kald, lett vintersnø eller på vårsnøen.

Tid for høsttur

Nå frister fjellet med skarp luft, klare farger og gode opplevelser. Her er tips til høstturen.

Gode råd i tordenvær

Forholdsregler dersom tordenværet er like over deg.

Inatur.no - viser friluftsfolk veien

Nettstedet www.inatur.no er enkleste vei til friluftsliv, jakt og fiske. Her får du en samlet oversikt over attraktive tilbud.

Brukerveiledning til røykovn

Her kommer en liten artikkel for deg som vil prøve å røyke fisk på hytta

Ikke bare grill-hygienen som er viktig

Grillsesongen er i gang igjen. Hygienerådene har vi gitt tidligere. Men det er flere ting grill-fanatikerne bør passe på: Det kan dannes mange ulike helseskadelige stoffer i maten når den utsettes for sterk varme som under grilling. Hvilke stoffer som dannes avhenger av type mat og på hvilken måte den grilles.

På tur i Gausdal Vestfjell

Øst for Jotunheimen finner du Gausdal Vestfjell. Området kalles ofte Jotunheimens forgård, men har lite til felles med sin mer kjente nabo.

Ut på tur

Den Norske Turistforenings tilbud er mangfoldig for deg som ønsker å komme deg ut på tur. Vi har mer enn 430 hytter, over 20.000 km merkede sommerruter og over 6.500 km merkede løyper om vinteren.

Ut på tur

Den Norske Turistforenings tilbud er mangfoldig for deg som ønsker å komme deg ut på tur. Vi har mer enn 430 hytter, over 20.000 km merkede sommerruter og over 6.500 km merkede løyper om vinteren. Vi arrangerer turer, kurs og aktiviteter for alle hele året. Her finner du mer informasjon om vårt tilbud, nyttige tjenester og annen informasjon for deg som skal på tur. Planlegg turen på nett

Med kano i Canada

Fyldig guide i tre deler, med råd til den som skal ha med kanoen over dammen.

To uker til fots på Grønland

De to siste ukene i juli 2005 reiste vi til Grønlands vestkyst for å gå en ca 170 km lang fottur mellom Sisimiut og Kangerlussuaq. Turen er beskrevet i diverse guidebøker og på internett. Ruta er merket/kvistet med varder, og mesteparten av turen er det grei sti å følge. Ubetjente hytter/buer finnes langs ruta med ca 15-20 km mellomrom. Mange velger å overnatte i disse, men vi foretrekker uavhengigheten i å ha med eget telt.