Skjermbilde 2020-03-12 kl
Smitten spres mens vi vurderer og grubler, framholder professor Ingunn Marie S. Engebretsen ved Institutt for Global helse- og samfunnsmedisin. Foto: Universitetet i Bergen

"Om vi ikke var kloke ved starten på virusutbruddet, bør vi i det minste være etterpåkloke nå", skriver professor Ingunn Marie S. Engebretsen ved Institutt for Global helse- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen i et debattinnlegg i Bergens Tidende. Smitten spres mens vi vurderer og grubler, mens noen sitter hjemme, andre går på jobb, noen unger går på skolen og andre på trening.

Stenge ned til etter påske?

Hun foreslår å bruke tida fram til og selve påskeferien til å gjenvinne oversikten og få kontroll med situasjonen.

"Kan vi innføre en nasjonal karantene og stenge det meste av aktivitet til påsken er over 14. april? Holde en streng og konservativ linje med mest mulig elektronisk kommunikasjon og minst mulig mingling?" spør hun.

Dra på hytta, gå på ski

"De som vil ha ferie i påsken, kan være hjemme, eller dra på sine respektive hytter, gå skiturer og komme med den berømte replikken: «Det var fantastisk, jeg traff nesten ingen». Rett og slett en påske hvor vi mingler minst mulig, helst kun med de vi offisielt deler kjøkken eller bad med", framholder professoren og fortsetter: 

"Kanskje noen skianlegg kan være åpne, for skituristene smitter vel ikke hverandre med hansker, hjelm, bøff og briller i bakken? Det er aktiviteten rundt som må begrenses."

Hun mener et kortvarig drastisk tiltak kan være en god investering i disse dager. Timingen rundt påske er kjempegod, da nordmenn jevnt over har ferie, og aktiviteten i skole og arbeidsliv er lav. Dette kan vi benytte oss av.

God plan å være på hytta

Fagdirektør Susanne Hernes ved Sørlandet sykehus mener det kan være en god plan å være på hytta mens man er i karantene. Men hun understreker at det er viktig at hytta har bilveiu slik at ambulansen kan komme fram.
– En del personer har dratt til hytter uten bilvei. En liten prosentdel av disse kan plutselig bli dramatisk syke, og da får ikke luftambulansen hentet dem. Da må de hentes ut med vanlig ambulanse, sier Hernes til NRK.