Han opplever at hyttene i hans i Smørlia i Nord-Aurdal i Valdres blir stadig mer opplyst, skriver Avisa Valdres. Det naturlige mørket er en av grunnene til at familien har elsket hyttelivet på Smørlia.

Hvilke regler gjelder?

Den sterke utendørsbelysningen som folk innretter seg med, forringer naturopplevelsen, mener han og ber Nord-Aurdal kommune om å redegjøre for hvilke retningslinjer som gjelder for utendørs hyttebelysning.

– Lysforurensing er et tema som har opptatt meg lenge. Da jeg så diskusjonen omkring hyttebelysing på en facebookgruppe for dem som har hytte i Pilset-område, sendte jeg en nøytral forespørsel til kommunen, med spørsmål om hvilke krav og begrensninger kommunen stiller i hytteområder som blir elektrifisert, forteller han til avisa.

- Må bli venn med mørket

Han er blant annet interessert i å høre om kommunen har former for tvangsmidler som kan settes inn mot fenomenet. En ting er at det ofte brukes sterkt lys utendørs. Plagsomt er det også at hytteeiere tar utelyset stå på året rundt.

Windingstad er overrasket over at ikke flere ser verdien av mørket og er glad i de naturlige endringene i lysforholdene. Han forteller om hvordan han har forsøkt å lære barna om stjerne- himmelen og naturopplevelsene som mørket har å by på. 

- De har lært å bli venn med mørket. Der tror jeg mange har noe å lære. Vi må sette pris på mør- ket, sier Windingstad til Avisa Valdres.