Noe av det hun fant ut var at barnas kroppslige samspill med omgivelsene er viktig for utviklingen deres.

Unger får utfordringer

Gjennom samværet med barna fikk hun se at leken deres ofte var preget av at de beveget seg i utfordrende omgivelser. – De klatret i fjellveggen og gikk armgang utover greina i hyttetreet; de eksperimenterte med stedets og kroppens muligheter. Når barna lekte politi og røver eller de spionerte i skogen, løp de i høyt tempo gjennom det ulendte terrenget.

Kommune «tok ansvar»

Det er altså ingen tvil om at ungene både har det fint når de bygger hytter og leker i spennende omgivelser, og at de lærer seg å mestre kroppen sin. Derfor var det trist å lese i Stavanger Aftenblad før helga om en gjeng guttunger i åtteårsalderen som fikk hytta si revet ned av folk fra teknisk etat i kommunen. Årsak: «Denne skogen er et offentlig friområde og skogen er vernet. Dette bygget ble oppført ulovlig.»

De fleste tar ungenes parti

Hytterivingen har ført til et voldsomt engasjement, både blant folk flest, politikere og folk som har greie på unger. Heldigvis er det fortsatt sånn at de fleste av oss heller vil at ungene skal være ute og leke enn at de blir sittende inne foran datamaskinen.
Trehytte2
Det er sunt å bygge hytter i trærne

Merete Lund Fastings konklusjoner:

• De sentrale elementene i barnas lek er bevegelse og fantasi. • Leken er gjentagende og eksperimentell. • Leken er noen ganger altoppslukende og selvforglemmende. • Barna leker i stor grad i naturområder som skrenter, trær og skogholt. • Barna elsker sin lek og er nært knyttet til sine lekesteder. Les også om at også voksne liker seg oppi trærne.