Tekst: Bjørg Owren/ifi.no | Foto: Fargerike og Nordsjö

– I en tid der alt bare skal gå raskere og raskere, har vi behov for å finne ro og samle krefter. Blått er en farge som lindrer, helbreder og gir energi i form av å dempe stress. Derfor måtte det bli blått i år, sier Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike, når hun presenterer Årets Farge 2018.

 

Tid for blå time

Det er syvende året kjeden kårer årets farge. Tidligere har de utfordret folk med blant annet rødt, oransje og rosa i nyanser som har ligget på kanten av komfortsonen til noen og enhver. I år er utfordringen å skape ro. Årets farge er ikke en konkret farge, men en palett med 16 ulike blånyanser med inspirasjon fra himmel og hav.

– Til syvende og sist handler ikke dette om selve fargen, men mer hva den gjør med oss og hva den representerer, sier Tale Henningsen, før hun oppfordrer publikum til å ta seg litt tid i 2018 og sitte stille gjennom den blå timen, mellomrommet mellom dag og kveld, og bare være.

På med pauseknappen

Behovet for å klikke på pauseknappen var også gjennomgangstema da Nordsjö lanserte sin årets farge 2018 tidligere i høst. Fargen Heart Wood ble presentert som en lavmælt, men kompleks farge. Godt egnet til å dempe lyden fra omverden og bidra til å skape balanse mellom en støyende omverden og vår indre ro.

Nordsjös designsjef Per Nimér måtte bruke flere ord for å beskrive fargen, og publikum omtalte den som grå-brun med et stenk av rødt eller rosa, lilla, lavendel og grå-beige.

Behagelige kombinasjoner

– Det er dette som gjør fargen interessant, den er som klipt og skåret for kombinasjoner. Fargene skal bidra til at rom oppleves myke og behagelige. For å få det til må vi bruke flere farger, men uten store kontraster, understreket Nimér under lanseringen.

Han viste flere eksempler på snille og behagelige kombinasjoner, men presiserte at hver av oss må finne kombinasjonen vi opplever mest behagelig. Først da virker fargene etter intensjonen.