Bildet over: Nyt solen i påsken, men med måte. (Illustrasjonsfoto: Terje Holm)

Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, men kombinasjonen høy sol, snøhvite vidder og vinterblek hud gir stor risiko for solskader. Pass særlig på å beskytte barna mot den sterke påskesolen, skriver Kreftforeningen i en pressemelding, i følge Moss Avis.

Seneste påske på 11 år

Påsken i år er den seneste på 11 år. Det betyr at solen står høyt, og strålene er intense. Det er forventet at UV-indeksen i påskefjellet kan komme opp mot 6. Dette tilsvarer like sterk UV-stråling som sommersolen på Sørlandet.

LES OGSÅ: Spent på årets påsketurisme

Det har vært rekordlave ozonverdier i Arktis vinteren 2010-2011. Dette kan medføre episoder med ekstra høy UV-stråling, også i nordligere områder av landet. Følg derfor med på UV-varsler før turer i påskefjellet.

Kombinasjonen av høy sol og snø gir økt risiko for solforbrenning og snøblindhet. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg i år. Smør deg med solkrem med minst faktor 15, særlig midt på dagen. Husk at barn og unge er ekstra følsomme for UV-stråling. Og ikke glem hodeplagg og solbriller.

Sol og helse

Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, og i april er solen så sterk at det kan dannes D-vitamin i huden. Men husk da å ta forholdsregler for å unngå solskader.

LES OGSÅ: Sen påske gir feilskodde biler

UV-stråling kan føre til solforbrenning, raskere aldring av huden, nedsatt immunforsvar, hudkreft, snøblindhet og utvikling av øyesykdommen grå stær. Sol er bra, men det er ikke bra å bli brent.

Gode tips for påskefjellet:

* Klær og hodeplagg gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne

* Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud

* Bruk solbriller for å beskytte øynene

Unngå dobbeltsoling

En del vinterbleke nordmenn tar solarium før påsketuren. Det er ikke å anbefale. Tar du solarium som "grunnlag”, kan du lure deg selv til å oppholde deg lengre tid i solen enn du bør.

LES OGSÅ: Her blir løypene merket

Men fordi fortykkelse av overhuden ikke kommer rett etter soling og den fargen du oppnår rett etter et solariebesøk ikke gir huden særlig beskyttelse, er soling i solarium for å få underlag ikke lurt. Bruk av solarium øker i stedet mengden UV-stråling du utsetter huden for, og øker risiko for helseskader.

Forventet UV-stråling med solråd, for utvalgte steder i påsken:

Lavlandet i Sør-Norge: 3-4. Solbeskyttelse kan være nødvendig midt på dagen. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Husk også solkrem faktor 15.

Høyfjellet i Sør-Norge: 5-6. Solbeskyttelse er nødvendig. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og smør deg med solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Høyfjellet i Nord-Norge: 2-3. Lite behov for solbeskyttelse, men kan være nødvendig midt på dagen ved klarvær, hvis du er lenge i solen eller har spesielt utsatt hud.

Alpene: 7-9. Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Vil du bli venn med Hytteavisen på Facebook? Klikk her!