Bygget til Arbeiderpartiets ordfører i Tana i Finnmark havner nå i kommunens kontrollutvalg. Hytta er nemlig reist i strandsonen uten dispensasjon fra plan- og bygningsloven – og kan bli jevnet med jorden, melder Finnmarken.


«Bygd ulovlig»
Både administrasjonen og den politiske ledelsen i Tana kommune innrømmer at bygget til Smuk Rolstad er reist ulovlig.

I 1990 ga bygningsrådet i kommunen byggetillatelse til hytta som ligger i strandsonen. Bygningsrådet skulle behandlet saken som en dispensasjonssak fordi hytta lå i 100 meters beltet, men kommunen kan ikke dokumentere at det er gjort.

Fylkesmannen i Finnmark sier på generelt grunnlag at loven krever dispensasjon.


Attraktivt område
Hytta til ordfører Smuk Rolstad ligger i Thorop, et av de mest attraktive områdene i Tana kommune. Ordføreren er den eneste som i nyere tid har fått tillatelse til å bygge hytte i strandsonen i kommunen.

Men hytta ble ikke bygd på 1990-tallet da den første tillatelsen forelå. Ordføreren søkte og fikk utsettelse på utsettelse til hun på ny søkte byggetillatelse i 2005. Men heller ikke denne gang ble søknaden behandlet etter plan og bygningslovens paragraf om at det skal foreligge særlige grunner for å bygge i strandsonen.

- Tabben vi gjorde var at saken ikke ble politisk behandlet når denne søknaden forelå. Administrasjonen behandlet den selv, sier Frank Ingilæ (Ap), varaordfører i Tana kommune. (ANB)