Verken meteorologene i Storm eller Værvarslinga på Vestlandet er i stand til å se noen som helst lysning så langt meteorologenes øyne kan se. Lenger fram enn en uke tør de ikke spå med sikkerhet, men inntil da blir det sterk vind og regn, regn og atter regn.
– Ett ekstremvær åpner gjerne for et annet som følger samme banen, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til Bergens Tidende.
– Det er som å gi grønt lys. Vi har sett flere eksempler på at når det først kommer et ekstremuvær, går det ikke lang tid før det neste er på vei i akkurat den samme retningen, sier Benestad.
Uværet vi opplever nå er et resultat av klimaendringene, både av de naturlige klimavariasjonene og den globale oppvarmingen. Sannsynligvis må vi forvente lignende ekstreme værforhold også i framtiden.
– Det som nå skjer er en effekt av både naturlige klimavariasjoner og den globale oppvarmingen. De to prosessene forsterker hverandre, sier professor Helge Drange ved Nansensenteret og Bjerknessenteret i Bergen.
Han sier det også fra et vitenskapelig ståsted er naturlig å knytte de mange temperaturrekordene og andre værfenomener den siste tiden til den menneskeskapte oppvarmingen av kloden.
Selv om ikke Norge vil bli hardest rammet, vil klimaendringene få store konsekvenser også på våre trakter.
– Vi må belage oss på kortere vintrer, og ditto lengre nedbørsrike høstsesonger. Folk som bor vestpå må dra høyere til fjells og reise lenger for å være sikker på skiføre, sier Drange til Bergens Tidende (©NTB)