Utdrag fra Else Rønnevigs artikkel i Eiendomsmegleren nr. 3, 2013. Foto: Artikkelforfatteren.

I de 40 årene jeg har arbeidet med vern av bygningsarven i Norge, har jeg kjøpt, rehabilitert, bodd der noen år og deretter solgt tilsammen tolv bygninger. Gjennom de forskjellige prosjektene har jeg opplevd og lært mye. Min konklusjon er at interesse og kunnskap er nøkkelen som må til for å lykkes. Jeg har ikke blitt rik, men heller aldri tapt penger på hus- og hytteprosjektene mine.

Trenger kunnskap

Det bekymrer meg at gamle hus i Norge dessverre har langt flere «fiender» enn «venner». Kan vi gjøre noe med det? Ja – vi kan lære mer om gamle hus.
Alt kan bevares restaurert
Fugl Fønix. Klikk på bildet og nyt det!

Gamle hus lever farlig

Den verste fienden gamle bygninger står overfor, nest etter brann, er mangel på kunnskap. Hakk i hæl kommer spekulativt, forsømt vedlikehold med sopp og råte. Også håndverkere som er dyktige på Norsk Standard, men som er analfabeter når det gjelder gamle hus, kan ødelegge mye. For ikke å snakke om alle de overivrige eierne som uten å tenke over det, «restaurerer» hus og hytter helt ihjel. Antikvariske verdier, som gamle kvalitetsvinduer, lempes ut og erstattes med nye vinduer med bare 30 års levetid, uhøvlet, impregnert panel monteres utvendig og interiørene males i sesongens mest trendy farger. Stakkars gamle hus, de lever farlig. Dette er en ressurssløsing uten sidestykke i norsk historie.

«Stort renoveringsbehov» kan bety store muligheter

På visning har jeg ofte kommet til den konklusjonen at bare et fåtall av meglerne har hatt tilstrekkelig kunnskap om tidsepoken på huset de skal selge. I salgsprospektene opplyser de om panoramautsikt og et stort renoveringsbehov. For mange kjøpere signaliserer dette noe negativt – at alt må rives ut. Andre oppfatter det heldigvis som positivt – her er det kanskje fortsatt originaldeler igjen som ikke har havnet i containeren ved tidligere eierskifter.
Bjørkheimstølen interiør 2
Det var selvfølgelig mye å ta tak i inne også.

Bruk riktige takstmenn og håndverkere

Alt for ofte viser resultatene at meglerne i stedet for å fokusere på kvalitetene, «snakker ned» prosjekter med store muligheter. De må heller anbefale de riktige håndverkerne ved et eierskifte? Og bruke takstmenn som er interessert i og har tilstrekkelig kunnskap om gamle hus, og som kan «lese» og forstå huset. Når kunnskapen øker og med dette også bevisstheten, vil kjøperne søke etter det opprinnelige og skygge unna kostbare og historieløse trendinteriører som blir påtvunget gamle hus.

Historien forsvinner

Det er tragisk å være vitne til at gamle hytter og hus, til og med innenfor verneområdene, blir strippet for kulturhistoriske verdier. Tapeter i flere lag rives av. Tapethistorien blir borte for alltid. Hadde det ikke vært bedre om disse hadde blitt liggende som isolerende lag i veggen? Utvendig kledning og listverk røskes ned. Her forsvinner muligheten til senere å kunne fargeundersøke fasadene, til glede for kommende generasjoner.
Bjørkheimstølen interiør 1
Og slik har det blitt.

Vi har bygningsarven til låns

Alt havner i containere som er plassert strategisk til utenfor. Husets verdighet og kvaliteter kjøres i all hast som søppel til Miljøstasjonen. Alt for få ser ut til å tenke på at vi har bygningsarven til låns og bør gi den videre til neste generasjon på en god og verdig måte. Til selgeren vil jeg si, vis respekt for bygningen ved å ta vare på det ekte og autentiske og se på det som en verdifull ressurs. Til den nye eieren må budskapet bli, lytt til huset og ikke påtving det din vilje, skaff deg kunnskap FØR du begynner. Det vil lønne seg på mer enn én måte.
Else Rønnevig 2
Else Rønnevig (foto hentet fra sprossa.no)

Les mer:

På www.sprossa.no finner du råd og tips og mye, mye mer. Kanskje du finner ei hytte som trenger både bevaringsvilje og -evne blant Norges billigste hytter.