Bildet over: Kronprinsparets hytte i Nore og Uvdal, her nesten ferdig bygget, er blant fritidseiendommene som kan få billigere strøm. Foto: Ståle Weseth

 

Kraftaksjonistene i Nore og Uvdal fikk det som de ville. Kommunestyret har vedtatt å selge konsesjonskraften til de lokale e-verkene. Som igjen skal selge det billig til innbyggere, hyttefolk og næringsliv.

Kraft betyr mye i Nore og Uvdal, og da særlig konsesjonskraften. Kommunen har millioninntekter hvert år av den såkalte konsesjonskrafta.

De siste årene har imidlertid kommunen tapt svært mye penger på en for dårlig langsiktig avtale. det har ført til engasjement og nylig fikk ordfører Kirste G. Hovda overrakt 1086 underskifter fra Kraftaksjonistene, der kommunen ble bedt om å sørge for at innbyggere og næringsliv får billigere strøm, melder Laagendalsposten.

Kun én motstander

I kommunestyredebatten var det én sped stemme mot det overveldende flertallet. Ola Grøvdal (Sv) mente dette er feil politikk. Den som forbruker mest får mest subsidiert strøm.

Han pekte på den markedsutsatte kraftpolitikken Stortinget vedtok i 1993 som årsak til de høye strømprisene. Han ble alene om det. Ap, H og Frp dannet flertallet i kommunestyret.

Fellesforslag

Arbeiderpartiet/Høyre/Fremskrittspartiet fremmet følgende fellesforslag:

• Nore og Uvdal kommune bestiller og får aksept for volum etter oppdatert uttak
• Volumet tas ut etter faktisk uttaksprofil (nytt pkt. 2)
• Den delen av konsesjonskrafta som tilsvarer et års alminnelig forbruk i Nore og Uvdal kommune selges til egne innbyggere, næringsliv og fritidsbeboere via de lokale e-verkene med et påslag på 15 øre.
• Den overskytende konsesjonskrafta som kommunen har rettmessig krav på selges på det åpne markedet til høystbydende.
• Kontraktstid 1 år.
• Kraftrettigheter fra Mykstufoss benyttes i sin helhet i kommunale bygg og anlegg.
• Inntektene utover 5 millioner av salget settes på disposisjonsfond.
• Formannskapet i samråd med administrasjonen får fullmakt til å gjennomføre forhandlinger. Det åpnes for ekstern bistand.
• Saken legges fram for formannskapet 22. august og til sluttbehandling i kommunestyret 5. september 2011.
• En gjennomgang av praktiske og økonomiske erfaringer fra 2012 med tanke på ny innmelding og nytt salg for 2013 må gjennomføres.

Klart flertall

Rådmannens forslag ble tatt opp til avstemning først. Forslaget fikk 2 mot 21 stemmer og falt.

Deretter ble Sp sitt forslag satt opp mot fellesforslaget fra AP/H/Frp hvor 9 stemte for forslaget fra Senterpartiet og 14 stemte for fellesforslaget som da ble vedtatt.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE