Bildet over: Rune Bergsodden har endelig sikret full TV-dekning av Birkebeinerrennet. (Foto: Birkebeinerrennet AS)

– Det er første gang hele rennet vises. Vi har jobbet i mange år, helt siden 2005, med å få til dette. Nå har vi en avtale fram til 2016, og det er veldig tilfredsstillende, forteller Rune Bergsodden, daglig leder i Birkebeinerrennet AS til Ringsaker Blad.

Vises i seks land

Birkebeinerrennet går 19. mars. For første gang kan du sitte foran fjernsynet og følge eliteløperne fra start til mål.

– Det blir full TV-dekning på NRK1, fra starten kl. 07.45 til kl. 11.00. Videre vises bulker av det som skjer videre utover dagen, meddeler Bergsodden.

Også Sverige, Danmark, Finland Estland og Italia får nyte godt av TV-bildene.

– Elitedelen sendes til disse landene, sier Bergsodden.

Helikopter og scootere

NRK og et eksternt produksjonsselskap vil følge løperne med kameraposisjoner ved start og mål, samt ved utvalgte matstasjoner undervegs. I tillegg blir det brukt scootere og helikopter for å sikre gode bilder fra eliteklassen.

– TV-produsentene synes det er helt fantastisk. Vi har fått positive tilbakemeldinger på de fine kulissene. Jeg tror det blir gode bilder, sier Birkebeiner-sjef Bergsodden.

Han anser TV-sendingene som god markedsføring.

– Jeg håper mange ser sendingene, og ser hvor fint det er. Det er positivt for både Ringsaker kommune og turistnæringen.

Krevende

– Den store utfordringen for oss er koordineringen. Det krever en del, og mange parter er involvert, forteller Bergsodden, og fortsetter:

– Dette kommer oppå alt annet. Hittil har det blitt mye jobb på meg, i forhold til avtaler. Vi har bortimot 2 000 frivillige, og TV påvirker det meste. Men vi har kontroll, fastslår han.

30 000 deltakere

Det er ikke bare Birkebeinerrennet som trekker folk til skiløypene.

– Vi arrangerer skifestival, med mange arrangementer over ei uke. Først Inga-låmi, HalvBirken, UngdomsBirken og Barnas Birkebeinerrenn neste helg. StafettBirken går 18. mars, før Birkebeinerrennet 19. mars. Det blir 25–30 000 deltakere totalt. 16 200 går Birkebeinerrennet, forteller Bergsodden, som melder om gode forhold over fjellet.

– Det har vært kaldt om natta, og sol om dagen. Det er drømmeforhold. Løypene kjøres etter hvert snøfall. Det er bare å prøve løypene for dem som ønsker det, avslutter Bergsodden.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side