Bildet: - Iblant ser vi mistenkelige biler komme fram til bommen, men når folk skjønner at de blir overvåket, snur de og kjører sin vei, sier nestleder Leiv Ljøterud i Uvdal Utmarkslag.

 

Etter en sesong med rekordmange hytteinnbrudd har mange satt fortgang i planene om nye og mer effektive bom- og overvåkningssystemer. Hytteområder som har investert i moderne elektroniske bomsystemer opplever markert nedgang i innbrudd og tyverier. - Før vi fikk opp en elektronisk bomløsning hadde vi flere innbrudd i området, men etter at vi tok dette systemet i bruk har vi ikke hatt ett. I tillegg til den elektroniske bommen har vi også videoovervåkning. Vi ser iblant mistenkelige biler som kommer fram til bommen, og folk som stiger ut og snoker. Men de prøver seg ikke når de skjønner at de overvåkes, sier Leiv Ljøterud, nestleder i Uvdal Utmarkslag til Hytteavisen.

SMS til bommen

Når hytteeierne i Fjellsnaret kommer fram til veibommen sender de bare en sms til bommen, hvorpå den åpnes automatisk. Også på vei ut må bileieren åpne med å sende en sms. Også kort med magnetstripe brukes ved åpning av bommen. De tekniske løsningene er etter hvert blitt mange og sofistikerte. Nå kommer også løsninger som forenkler innkrevingen av bomavgift. Også den kan nå betales via telefon og sms. Langs mange fjell- og hytteveier kjører et stort antall dagturister, og innkrevingen av bompenger fra disse er ofte ikke spesielt effektiv og lønnsom, fortellerdaglig leder Ole K. Hovde i Foraas Områdesikring AS. - I forbindelse med mange hyttefelt er det gjerne utfartsområder med parkeringsplasser. En vanlig måte å innkreve bomavgift fra daggjester er å legge pengene i en konvolutt med bilnummeret påskrevet. Denne prosedyren vil bli mye enklere for alle parter når det kan betales med telefonen, sier Hovde. Han mener dessuten en mer effektiv innkreving av avgiften vil øke inntektene til veiene.

Boom for bom02_640x427
Rundt 100.000 kroner kostet det Fjellsnaret å sette bom for hyttetyvene. Egeninnsatsen kom i tillegg. Strøm var allerede på plass på stedet.

82 prosent økning

Der kontroller er sjelden og bomsystemet enkelt viser det seg at et stort antall bilister gir blaffen i å betale bompenger. Mange veieiere mener de har 50 prosent som kjører uten å gjøre opp for seg. Når man setter i gang et elektronisk system, som for eksempel Klæbu Idrettslag gjorde for Gjenvollhytta i 2008, økte innbetalingene med 82 prosent. Her betaler passerende med mynt eller kredittkort. Hytteeiere kjøper fortrinnsvis et elektronisk årskort. Bommen er opplyst og videovervåket, hvilket har redusert antall hytteinbrudd og uønsket trafikk. I 2008 var dette det første systemet i sitt slag i Trondheims-regionen. Nå er en lang rekke slike anlegg installert ved veier til hyttefelt og utfartsområder over hele landet. Og langt flere vil det bli.

Dyrere før

- Teknologien var for noen år siden svært kostbar. Nå er den blitt rimelig og fleksibel. Løsningene kan lages akkurat slik man vil. Kamerateknologien er både rimelig og meget presis. Bilskilt scannes og gjennom oppkobling mot bilregisteret i Brønnøysund kan man i utgangspunktet registrere ethvert kjøretøy som passerer bommen, forteller Hovde. Prisene for bomsystemene varierer sterkt, men leverandørene antyder priser fra rundt 100.000 til 350.000 kroner. Den teknologiske kompleksiteten er en side av saken. Andre viktige kostnadselementer er grunnarbeid, eventuell framføring av strøm, telefontilknytning.

 

RELATERTE ARTIKLER:

Hyttetyver jakter på flatskjermer  

Hyttetyver pågrepet på Dagalifjell, tyveriraidene i Sigdal oppklart?

Stopp hyttetyven!