Torgeir Lauluten er en av dem som sverger til fordrivelsesmetoden: Han legger to grillbriketter i bunnen på en blikkboks, lar dem brenne i ti minutter, før han legger oppi gran- eller furukongler.

Kongler
Sikker løsning: Torgeir Lauluten setter boksen med konglene på et stativ. Foto: Torgeir Lauluten.

Boks med grankongler

- Lag noen små hull i siden av boksen nede, så blir det trekk. Knott og innsekter blir borte. Billig og smart løsning, skriver Lauluten på den meget populære fb-gruppen «Hytter uten strøm» (lukket gruppe). 

Andre forteller på samme side også om gode erfaringer med metoden. Et medlem bruker en liten støpjernsgrill til samme formål.

Myggfangeren Skeetervac

Lauluten sier til hytteavisen.no at det i disse tider med stor skogbrannfare er viktig å ha en sikker forbrenning av konglene. Han setter derfor boksen på et tilpasset, stødig stativ.

På den «høyteknologiske» siden finnes det etter hver mange våpen mot mygg- og knottplage. Skeetervac er et av apparatene, en gassdrevet mygg- og knottfanger med sterk tiltrekningskraft, skal vi tro hyttefolk som bruker den.

- Knotten blir omtrent helt borte, man får tilbake utelivet, sier Bjørn Ivar Krabbesund i gruppen «Hytter uten strøm». Med en 11 kilos flaske jobber Skeetervac ufortrødent en måneds tid. Pris: 7.990,- (prisguiden.no).

Mygg
Skeetervac - fjerner mygg- og knott i lassevis. Foto: Bjørn Ivar Krabbesund

Her er noen andre tips

Ligge i myra: Legg deg naken i myra natta over og la det stikke. Når du våkner neste morgen, er du kurert! 

Hvitløk og syrin: Plant hvitløk rundt verandaen. Når du er ute på tur, kan du ha en hvitløk-krans rundt halsen. Et annet tips skal være at myggen mistrives i nærheten av sterkt luktende blomster slik som syriner. 

C-vitamin: Et velkjent råd er at store doser C-vitaminer holder myggen borte. Dette fordi den delen av «overdosen» som ikke blir absorbert, blir utsondret gjennom kroppen. Og dette middelet liker myggen ikke. 

Strutseolje: Finn en strutseoppdretter og smør deg inn. Dette skal bl.a. ha blitt testet av soldater i Finnmark, med et meget gunstig resultat. 

Vind: Myggen hater vind. Ei bordvifte kan gjøre underverker.

Mat fuglene: Sørg for at flue-snapperne og svalene har rikelig med næring rundt huset ditt. Disse fuglene forsyner seg med uhorvelige mengder mygg. 

Unngå blått: En gammel myte sier at myggen tiltrekkes av blått. Finn klær med andre farger.