Det er avisa Øyene i Vestfold som forteller at myndighetene presiserer at brygger som er oppført uten skriftlig tillatelse, skal vurderes i henhold til dagens innstrammede regelverk. Det gjelder selv om de måtte ha stått der i flere tiår.

Dagens lovverk gjelder

Det er en prosess i Nøtterøy kommune som har utløst innskjerpingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartemetet. Kommunen ville rydde opp i en del eldre saker, der det kunne dreie seg om ulovligheter. 19 av sakene viste seg å være brygger oppført i perioden 1965 til 1985. Da kommunen ønsket å «henlegge» sakene uten videre forføyning, satte departementet foten ned. Alle tiltak skal behandles etter dagens regler og kan altså ikke uten videre godkjennes.

- Alt for mange dispensasjoner

Arbeiderpartiets Steinar Gullvåg applauderer departementets beskjed, selv om den framstår som dramatisk.

- Sakene skal behandles etter dagens regler, og vi skal se bort fra at tiltakene allerede er der. Dermed kan vi ikke sette strek over det som er gjort, sier Gullvåg til Øyene. Han mener at det er gitt altfor mange dispensasjoner i strandsonen allerede. I flere av sakene viser eierne til at det er gitt muntlige tillatelser fra kommunen. Men det er ikke tilstrekkelig, framholder departementet.

19 saker i Nøtterøy

– Strandloven kom allerede i 1965, og selv om hensynene er blitt strengere med årene, var det ikke tvil om at eieren skulle innhente godkjenning før det ble gjort tiltak i strandsonen allerede da, understreker Gullvåg. Han mener det er for slapt bare å gi tilgivelse.

Sakene Nøtterøy behandler er meldt inn av kommunens innbyggere, politikere, Fylkesmannen i Vestfold og politiet. Noen har administrasjonen selv kommet over. Tre saker behandles for tiden i teknisk hovedutvalg. Bryggene er blitt brukt siden 1960-tallet, men utvidelser og en platting på 100 kvadratmeter er kommet opp senere.

Kan dispensere

Selv om departementet understreker at saker der det ikke er gitt skriftlig tillatelse er å anse som ulovlige, kan kommunen gi dispensasjon fra regelverket eller vedta å omregulere. Men med uttalelsen fra departementet er det dagens regelverk, som er vesentlig skjerpet de senere årene, som skal legges til grunn for behandlingen.