Hilde og Tore Sørensen fra Nøtterøy i Vestfold (bildet over) begynte i fjor å tumle med planer om å skaffe seg et feriested. Hytte på fjellet sto ikke på ønskelista, et sted ved kysten, både i Norge og på den svenske vestkysten, har priset seg ut av vanlige menneskers økonomi, så hvorfor ikke Danmark?

-Dansker er hyggeligere enn de fleste, hevder Hilde overfor Hytteavisen. Hun har flere dansker på slektstreet sitt. Og en dansk onkel kom godt med. Danskene slipper ikke hvem som helst til som eiere av fritidseiendom. De krever en forbindelse med Danmark og Justisministeriet må godkjenne søknaden.

Danmarkshytte02
Fritidshuset ligger i Gerå på østkysten av Nord-Jylland.

Så på seks sommerhus

Med hurtigferje som bruker tre timer og 45 minutter fra Larvik til Hirtshals, er ikke ferielandet Danmark lenger så langt unna. Dessuten er valgmulighetene store og prisene behagelige. Man får mye for pengene i Danmark, både ved kjøp av fritidshus og når man går i butikken for å handle.

I fjor sommer begynte Hilde letingen etter drømmehuset i Danmark. Søket begynte på nettet. I Danmark legger eiendomsmeglerne også ut objektenes historikk. Man kan lett finne ut hva huset er omsatt for tidligere, når det eventuelt har skjedd og hva hus i nabolaget har vært solgt for. Det er enkelt å skaffe seg god oversikt.

Hilde sendte forespørsel med e-post til tre danske meglere, to tok kontakt og avtale om visning ble gjort.

-Vi dro til Danmark og så på seks hus og ett av disse oppfylte de ønskene vi hadde og vi bestemte oss allerede da, sier Tore.

Les også: Nordmenn kjøper opp Sverige

Danmarkshytte05
Fritidshuset er på 116 kvadratmeter, og har fire soverom, to bad, sauna og boblebad.

Klare krav

Tore og Hilde ville til østkysten av Nord-Jylland, der er vinden vanligvis ikke så plagsom som i vest. De ville ha et forholdsvis nytt hus for å slippe å pusse opp, det skulle være stille og rolig, solrikt og usjenert. Dessuten var tre eller fire soverom ett krav. De ønsker at feriehuset skal ha plass til besøk av barna og deres samboere. Dessuten ønsket de at stedet også skulle brukes av slekt og venner.

Drømmestedet de fant ligger i Gerå, en halv time med bil syd for Frederikshavn. Fra Hirtshals er det drøyt åtte mil, en snau time å kjøre, for det meste på motorvei. Huset er på 116 kvadratmeter, fire soverom, to bad, sauna og boblebad. Det ble bygd i 2007 og tomta er på 1,75 mål. Huset hadde ligget til salgs i ett år og selgeren var villig til å snakke pris.

Danmarkshytte04
De nye eierne har ryddet i trær og buskas på tomta, men en god del gjenstår.

Ned 425.000 kroner

Prisantydningen var opprinnelig på 1,6 millioner danske kroner, men var i fjor sommer justert ned til 1,25 million. Etter en nervepirrende runde om prisen havnet de på snaut 1,175 millioner.

- Vi har lenge gledet oss til den første hele sommeren med feriehus i Danmark, sier Tore, som fastslår at de ikke så langt har angret på kjøpet. De har brukt huset flere ganger også sist vinter. Dansken som bygde huset, brukte det svært lite. Han prøvde seg litt med utleie, uten at det ble noen særlig suksess.

Tore og Hilde har ryddet opp i trær og buskas på tomta – en god del gjenstår ennå. Det ser Tore fram til å jobbe videre med. Han er ikke typen som liker å sitte for lenge i ro.

Les også: 22.000 husstander har planer om hytte, drømmen er ved sjøen

Stort tilbud, lave priser

I sesongen står salgsplakatene tett i de danske hytteområdene, tettere enn lyktestolpene. Hvertfall virker det slik. Tilbudet av danske feriehus er enormt.

Årsaken til at det er slik, er at danskene beskytter markedet fra oppkjøpere fra utlandet. Hadde ikke det danske lovverket vært der, ville tyskere strømmet inn nedlesset med euro og kjøpt opp det aller meste. Prisene ville skutt i været og den gjengse danske ville vært skviset ut av markedet.

Slik det er nå, er det ikke kjøpere nok i det danske markedet, prisene er lave og tilbudet er meget stort. Danskene sitter fortsatt på gjerdet, etterdønningene fra finanskrisa rir fortsatt det danske folk.

Les også: Priseksplosjon for hytter

Danmarkshytte03
Eiendomsmegler Henrik Thomsen (t.v.) og eiendomsmeglerassistent Alan hos Home eiendomsmegler i Hals ønsker flere norske kjøpere av fritidshus velkomne.

Nordmenn er velkommen

- Det er tyskere vi ikke vil ha. Nordmenn har vi ingenting i mot. Det hevder eiendomsmegler Henrik Thomsen og eiendomsmeglerassistent Alan Kvistborg Jespersen hos Home eiendomsmegler i Hals som ligger ved Limfjorden. De selger fritidshus over det meste av Nord-Jylland.

- Vi har solgt åtte fritidseiendommer til utlendinger de siste par årene – syv til nordmenn og en til en svenske. Alle har fått tillatelse, forteller Henrik Thomsen.

- Det er ikke nødvendig å ha danske slektninger. Det gjelder å ha tilknytning til Danmark på en eller annen måte. Vi har sett nordmenn fått kjøpe fritidshus fordi de har feriert i Danmark mange år på rad, forteller Alan.

- Oppgi så mange tilknytningspunkter som mulig, skyter Henrik inn som ønsker seg flere nordmenn velkomne som eiere av fritidshus i Danmark. Han kan fortelle om en norsk familie som fikk kjøpetillatelse fordi de kunne vise til mange års ferieopphold i landet.

Tror regelen vil bestå

De to danske eiendomsmeglerne tror ikke regelen om tilknytning til Danmark vil bli opphevet med det første, selv om det med jevne mellomrom dukker opp rykter om at EU ikke lenger vil godta den danske særregelen. Aftenposten melder nylig at en fersk meningsmåling i Danmark viser et flertall blant det danske folk for å avskaffe særordningen.

Framgangsmåten for å skaffe seg hus i Danmark er mye lik framgangsmåten i Norge, men det er visse forskjeller. Først må man bruke nettet og eiendomsmeglere for å finne det rette objektet og bli enige om pris. Siden tar man kontakt med en advokat som er uavhengig av eiendomsmegleren, men meglerne bruker ofte faste advokater som de formidler kontakt med.

Advokaten tar seg av å skaffe tilstandsrapport, ordne opp med alle nødvendige papirer og tillatelser. De ordner også med søknaden til Justisministeriet.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE