En bjørn har gjerne sett folk før og liker å ha kontroll over situasjonen. Det som kan være farlig er når en bjørn har et kadaver og føler seg truet, og da ofte av en jegers hund. - Hvis en bjørn føler at maten står på spill vil den som regel lage et skinnangrep, som kan virke meget skremmende. Ofte kan en jeger tolke dette som et reelt angrep og fyre av og skadeskyte, sier Fjeld. Og er det noe som virkelig er farlig her i verden så er det en skadeskutt bjørn. - Nå skal det sies at sjansen for i hele tatt å få øye på bjørn er veldig liten, i Telemark har vi en bjørn, som nå er mest opptatt av å komme seg i hi. I Sverige har man 2800 og mer enn 200 000 elgjegere.
 
Ørreten gyter på denne tiden Foto: Tommy Ch Olsen
Høst i fjellet
På denne tiden av året vil ørreten gå opp i bekken for å gyte, og lage et flott skuespill som er verdt å få med seg. Hunnene leter etter grov grus å legge eggene i mens hannene brysker seg og viser seg fram. Harren er ennå mulig å ta på stang, den gyter på våren. Selv om den ikke vaker stiger den gjerne til en tørrflue i en glassklar strøm, eller hugger på spinner.
- Høsten har en deilig friskhet i lufta som er fin å få med seg, og er man tidlig oppe kan man faktisk høre orrhanene spille og yppe seg på spillplassene ennå en stund. Rypesteggen slår også gjene av en trall, forteller Fjeld.
 
Trekkfugl
Store trosteflokker plukker med seg de siste rester av bær før de trekker sydover, både gråtrost, måltrost og rødvingetrost forekommer i store mengder i fjellet. En del fugl ser på Sør-norge som “syden”, og trekker hit fra tundra- og taiga områdene lenger nord. Her er det særlig sidensvans, med en lyd som en liten glassbjelle, som kan finne på å renske berberiset når du minst venter det. -En annen fugl som kommer svinsende gjennom småskogen er stjertmeis, en lys meis med veldig lang hale. Det er ofte kull på 4-10 stk som holder sammen og synger trrr..trrrr.
 
Rypejakt er en fin høstopplevelse. Foto: Per-Espen Fjeld.
Spor i snøen
Elgen beveger seg mye under brunsten i slutten av september og utover i oktober,og grove spor etter klover kan sees på steder i landskapet der det er naturlig for den å passere. Den første snøen markerer også inngangen til en tøffere tid. Det blir vanskeligere å finne mat, derfor prøver mange dyr å holde seg i ro for å spare på kreftene. Treffer man på dyr i fjellet er det fint å la de være i fred, så de ikke bruker opp energien på å løpe fra mennesker, det kan fort gå på stumpene senere på vinteren. Det er ikke til å stikke under en stol at mange dyr og fugler bukker under i den lange hvite natt. -Men snøen er også en lun sovepose for mange dyr og fugler, som graver seg ned og venter på lysere tider, forteller naturoppsynsmannen.