Tekst: Tom Brodin Foto: Privatmegleren

Sammen med FINN har de fått utarbeidet den årlige analysen sin av TNS Gallup.

Gjennomsnittsprisen var 1.728.000 kroner i 2012, som bare er en oppgang på én prosent. Dette er den samme trenden vi har sett gjennom flere år.

På de siste fem årene har ikke gjennomsnittshytta steget med mer enn 83.000 kroner.

Stor variasjon fra sted til sted.

Geilo ligger i Hol kommune og Norefjell i Krødsherad. Sammen med Gol og Voss hadde disse to kommunene en prisoppgang på mellom 14 og 21 prosent i fjor, mens Øyer, der Hafjell ligger, hadde en nedgang på 12 prosent, ifølge nestleder Leif J. Laugen i Eff. Forøvrig opplyses det at bare 20 kommuner står for over halvparten av totalsalget for fritidsboliger på fjellet.

Norefjell er populært og dyrt

Gjennomsnittsprisen i Krødsherad, som er landets dyreste hyttekommune var 2.881.000 kroner. Så fulgte Hol med 2.796.000 og Hemsedal med 2.772.000. Landets dyreste fritidsbolig på fjellet i fjor ligger på Norefjell. Den ble solgt for 9,5 millioner kroner. Så langt i år (tidlig i februar) topper ei hytte på Geilo statistikken med for 8,9 millioner.
I 2012 ble det solgt 101 fritidsboliger i Trysil, som dermed ble kommunen der flest hytter skiftet eiere. Det var bare rett foran Ringsaker med 98. I denne kommunen finner vi Sjusjøen. Statistikken forteller oss også at Beitostølen er populær, for Øystre Slidre hadde den sterkeste omsetningsveksten med 35 prosent økning.

Vil slå sterkt ut på statistikken

Hvis Skarvegløtt til 45 millioner og det 25 millioners hyttetunet til Statoil, som begge ligger i Geilo kommune, blir solgt i år, vil det slå sterkt ut på statistikken.