5C7A1237 (1)
- Mørke vegger og tak har den effekten at utsikten og naturen gjør et sterkere inntrykk, mener Ingvild Kahrs.

Dette var en av Jan Erik Gulbrandsens viktigste paroler da han sammen med samboer Ingvild Kahrs gikk i gang med planleggingen av familiens nye hytte på Geilos vestside, ikke langt fra Vestlia Resort. For sin egen del har han nemlig et nesten religiøst forhold til Hallingskarvet.

5C7A1264 (2)
Kjøkkenet er et Epoc. Lagringsplassen kan virke beskjeden, men paret Kahrs/Gulbrandsen har valgt å bygge et stort og godt gammeldags spiskammers for oppbevaring av matvarene (dør til høyre).

Hatet ukule treski

- Jeg har så å si vokst opp med dette majestetiske fjellet i det fjerne. På 1970-tallet pleide mine vitale besteforeldre å ta med alle sine barnebarn hit til min tante og onkels hytte i Vestlia. En fantastisk velgjerning fra besteforeldrenes side. Selv om jeg som smågutt hatet å gå med ukule treski som klabbet noe forferdelig, fikk jeg på denne måten en ubrytelig tilknytning til Geilo, forteller Jan Erik.

5C7A1295
- Frokosten er det daglige høydepunktet. Det har å gjøre med det fantastiske Geilobrødet. Det bakes av franskmannen Julien Fleckenstein, som har slått seg ned her.

Barndommens ferieparadis

Tomta hvor paret har bygget sin nye store fritidsbolig med et bruksareal på rundt 240 kvadratmeter, ligger bare hundre meter fra oppvekstens ferieparadis. 

- Her har vi alle fasiliteter og aktivitetstilbud i umiddelbar nærhet, sier han og ramser opp bowling, klatrepark, badeland, sykkelpark, zipline, downhill og kino. Området ved Vestlia Resort har et tilbud så omfattende at det overgår hjembyens, slår bergenseren fast. Og familien er flittige brukere av alt sammen!

5C7A1281
- Vi koser oss så intenst når vi er på hytta at «det gjør vondt» hver gang vi drar herfra, sier samboerparet Ingvild Kahrs og Jan Erik Gulbrandsen fra Bergen.

Hverdagen skrus av

- Det er bare vidunderlig å komme hit. Hverdagen skrus helt av. Jeg ser ikke en eneste regning. Her er så lett å holde orden og så komfortabelt at det «gjør vondt» hver gang vi setter oss i bilen for å kjøre hjem, sier han og bekrefter at alle familiemedlemmene ser det på samme vis - Ingvild og de tre barna på henholdsvis 8, 8 og 12 år.

For storfamilien

Vokst opp som han gjorde på 70-tallshytta med storfamilien rundt seg, har han hatt samme visjon for den nye fritidsboligen på Geilo: Dette skal være et samlingssted for søsken og foreldre på begge sider. Altså ville hytta bli ganske stor, men prosjektet ville uansett måtte gjøres økonomisk overkommelig. Å flotte seg med kostbare løsninger og dyre innkjøp kom ikke på tale. 

- Da vi budsjetterte bestemte vi oss for hva hvert enkelt element i hytta skulle koste. Å bygge mest mulig med egne hender var også nødvendig for å komme i mål økonomisk.

5C7A1309
Barna har fått sitt eget rom med store senger på hemsen.

For 17 om det gjelder

Men god plass i form av mange soverom, sengeplasser og fellesareal var Gulbrandsen ikke villig til å kjipe på.

- Vi kan greit re opp for 17 personer, forteller han. Stor plass er det også i det høyreiste allrommet som er bygget med åpen himling. Gavlveggen mot vest er i glass fra gulv til tak. Her skal nær sagt ingen ting hindre inntrykkene av å se utsikten over til Geilo sentrum og fjellranden med Hallingskarvet i sørvest.

5C7A1340
TV-en er plassert i underetasjen, et godt stykke unna det sosiale livet ellers. Noen stille stunder blir det nok her også. I hjørnet med de to lenestolene i bakgrunnen kommer nemlig et lite bibliotek.

Lyst ute, mørkt inne = behagelig kontrast

Mye lys strømmer inn fra de store vinduene, men rommet fremstår likevel som ganske mørkt. Naturligvis ligger det en klar tanke bak det også. Interiørarkitekt Ingvild forklarer:

- Den litt mørke atmosfæren innendørs gjør at naturen og miljøet ute fremstår så mye klarere. Vi ønsket oss denne tydelige kontrasten. Dessuten bidrar de mørkbeisede veggene og taket til en koseligere atmosfære og hyttefølelse, mener hun. Fargen de etter hvert valgte, en litt modifisert Tyrilin Skigard, fremkom etter testing av mange varianter hjemme.

5C7A1319
Hos en kamerat som driver Hansen Mekaniske i Bergen fikk Gulbrandsen tak i den kraftige og rustikke jernbjelken som er stammen i trappen ned til underetasjen.

Må være lett å holde orden

Også selve beisingen har vært hennes jobb å få gjort, en langtrukken prosess. Men for at resultatet skulle bli jevnt og likt tvers gjennom hele hytta, mente byggherrene at det var viktig at samme person gjorde hele dette arbeidet.

Skal hyttelivet med iblant mange mennesker til stede fungere, må boligen være enkel å holde orden. 

5C7A1306
Soverom og to bad ligger på venstre side av gangen, garderober for hyttegjester til høyre.

Ikke personlige ting på rommet

- Vi har innrettet oss slik at det ikke er lov å oppbevare personlige eiendeler på rommene. Vel, broren min Bjarte som er tømrer og har vært våpendrager gjennom hele selvbyggeperioden, og Ingvild og jeg har våre personlige rom. Men ellers skal klær og utstyr plasseres i egne garderober og skuffer slik at rommene er «nøytrale» og står klare for hvem det måtte være som er på besøk, forklarer Jan Erik. 

5C7A1322
- Dette er hyttas viktigste rom, erklærer storfamiliens smøresjef. I smøreboden med plass til 20 par ski, hersker fullkommen orden. Prepareringen er en lidenskap, nesten på høyde med selve skigåingen.

Garderobeplass til 15

Ikke nok med det. Geilo er synonymt med ski- og vinteraktiviteter. Også hvordan man skal holde orden på alt vinterutstyret til 14-15 personer, hadde paret i tankene da de satt med planskissen. I sokkeletasjen - vegg i vegg med smøreboden og med inngang rett utenfra - har de derfor anlagt en garderobe med raus plass til alt yttertøy og fottøy for fjorten personer.

- Den er litt sånn skolegarderobe, da, ler Jan Erik og peker på alle knaggene som er skrudd opp. Han demonstrerer hvordan hver enkelt hyttegjest også får hylleplass til sine skisko.

Fire års arbeid

I fire år har han - for en stor del under bror og fagmannen Bjartes ledelse - jobbet med prosjektet. Noen arbeider står igjen, men det stresser ikke hytteeieren i det hele tatt. Hele byggeprosessen har i grunnen vært et rekreasjonsprosjekt, skal vi tro ham. I dagslyset har de nemlig stått på ski og kost seg. Om ettermiddagen og kvelden har de stått på stillas og panelert vegger og tak.

5C7A1288
- Jeg har hatt stor hjelp av broren min Bjarte, som er tømrer. Vi var enige om at vi ville ha det listefritt, sier Jan Erik. …

Mye egeninnsats

- Skulle vi få til dette måtte vi basere oss på svært mye egeninnsats, sier Jan Erik. 

Samboer Ingvild og han selv har vært fullkomment enige om de overordnede linjene: Enkelhet, nøkternhet i alt og smarte innkjøp. Med tidvis mange gjester er det for eksempel viktig å ha tilstrekkelig med bad/wc-kapasitet. De to badene med dusj og wc er imidlertid små og kompakte. Det viktigste er ikke størrelsen, men at de er praktiske, sier han. Utstyret er kjøpt her og der på tilbud. 

Jerndisiplin og jakt på det billigste

Det største badet anlegger de i hyttas underetasje i det Jan Erik kaller «hotellsuiten». «Avdelingen» er ikke ferdig, men her får paret etter hvert sitt eget soverom og bad.

- Akkurat her unner vi oss litt luksus, innrømmer byggherren. Men det er omtrent det eneste stedet, skal vi tro Ingvild. Hun berømmer Jan Erik for å ha vist jerndisiplin i pengebruken og hvileløs jaktet etter «laveste pris» i ett og alt, men uten å gå på akkord med kvaliteten.

5C7A1286
Kledelige «konglelamper» i allrommet - kjøpt på Geilo.

Spart millioner

Så har de da også spart millionbeløp på all egeninnsatsen og på å være harde i klypa når det kom til innkjøp, mener selvbyggeren.

De to er Geilo-entusiaster på sin hals. De kan ikke nok få berømmet holdninger og serviceinnstilling blant dem de møter på stedet.

- Vi opplever noe helt annet her enn i Bergen. Folk i forretningene er enestående hyggelige og kompetente. Ja, det er så man får et personlig forhold til mange av dem. Knut Olsen hos Intersport, for eksempel. Han er en makeløs dyktig fagperson, sier Jan Erik. Og bilforhandleren Erik Fossgård er av samme format. Imøtekommende og hjelpsom uansett på døgnet du måtte plage ham.

5C7A1269
Hyttas staute beskytter: En velutstyrt vær. - Jeg fikk kjøpe det utstoppede hodet av en hytteeier og synes det passer perfekt på en hytte som vår. Vi er jo vestlendinger, sier Jan Erik.

Vil klippes på Geilo

Til og med barna legger merke til det spesielle med Geilo, bemerker Ingvild: - De vil ikke klippes i Bergen. De vil til frisøren her på Geilo! 

Kanskje er det noe av forklaringen på at det ikke er sukk og sure miner når de setter seg i bilen for å kjøre til fjells for helgen. Turen tar normalt 3-4 timer, alt etter årstiden. Det er mange av dem i løpet av året også.

- Vi er her rundt 20 helger og samlet 80-100 dager i året. Juleferier og påskeferier tilbringer vi naturligvis her sammen med storfamiliene. Hytten blir flittig brukt, slår Jan Erik fast.

5C7A1301
Flere gjenstander med stor affeksjonsverdi, alle fra de respektive familiers historie, er samlet i hytta på Geilo: Gamle ski, møbler, rattkjelke, reinsdyrgevir og en gammel «markasekk» er alle fragmenter fra en slektshistorie.
5C7A1365
Planløsningen for den nye hytta laget paret Kahrs/Gulbrandsen på egen hånd. De gikk til Vårdal Arkitekter AS for å få hjelp til rentegningen og finishen.