Hytte1

-Folk bruker hytta mer, ofte til helgeturer. Da melder behovet seg for bedre komfort på toalett og bad, forklarer leder for Hyttelivsenteret i Lier, Lars Petter Larsen. Han jobber daglig med å øke toalettkomforten på norske hytter, og sier at selv med lite vann og uten avløp kan man ha god komfort.
-Viktig er at man velger i forhold til økonomi, komfort, funksjonalitet og ikke minst hygiene. De dyreste løsningene er ikke nødvendigvis best for alle, men du får som regel det du betaler for, sier Lars Petter.

Aske
For den som ikke kan koble seg til kloakk finnes det i dag et vell av løsninger. Kort fortalt er det fire mest aktuelle alternativer: forbrenning, separering, vakuum eller bio. Forskjellene oppleves nok først og fremst i tømmejobb og pris, som da ofte henger sammen.
Forbrenningstoalettet er luktfritt og gjør alt til aske, man trenger bare å tømme en liten skuff med luktfri aske en gang ca hver 3. uke. -Disse er veldig enkle å installere, topp hygieniske og bare gøy å tømme, forteller Larsen, og man snakker om ca. 22,000 kroner i innkjøp, i tillegg må man ha 220 volt for å drive vifte og forbrenning.

Separat og enkelt
Separeringstoalettet skiller fast og flytende, som går i eget hull til tank eller ned i grunnen. Det faste havner i en beholder med nedbrytpar pose. Når beholderen er full tas den ut og posen med innholdet komposteres eller graves ned. Toalettet har vifte og automatisk lukking slik at lukt ikke kommer opp.
- En av våre bestselgere, luktfri, billig i innkjøp, enkel installasjon og høy standard. I design, stabilitet og bruk tilsvarer den på alle måter et moderne WC. Den innebygde vifte ventilerer både toalett og baderom. Separeringen av vått og tørt gjør at det ikke oppstår latrinelukt. En slik løsning vil komme på bortimot kr 8,000.- i innkjøp, forteller Larsen. En forutsetning er at man da har et opplegg med 12 V strømtilførsel, som dekkes av solcellepanel og batteri, som de fleste har. -Dette er et vakkert toalett, og mye for pengene, sier Larsen.

Hytte2

Direkte tømming
Salget av vakumtoalett har økt jevnt og trutt. Grunnen til å velge det er at det sparer vann, dermed blir det langt mindre kloakk. Fordi det hele kvernes og er under vakuum klarer man seg med 32 mm rør, og behovet for plass og kostnader minsker.
- Fordi det bruker lite vann er man uavhengig av både vann og avløp, sier Larsen. Mange velger å sende avløpet til komposteringsbeholder, men også lukket tank eller grende-kloakk. Dette toalettet kan klare seg med 12 Volt. - Dette er en løsning der man ikke gjør noe annet enn å sørge for at toalettet får vann, som kan løses ved å koble på en vanntank på f. eks 25 liter, som da vil holde til 40 toalettbesøk, sier Larsen. Et vakuumtoalett koster noe mer enn et forbrenningstoalett, altså noe over 24-28,000 avhengig av løsning.

Spørsmål
Ved Hyttelivsenteret har man fagfolk som hjelper til med tekniske spørsmål, service og montering .
-Vi anbefaler at folk gjør nøye vurderinger, siden kostnad i innkjøp, montering og drift varierer. De fleste velger å montere selv, men ikke alle liker å tømme når noe ikke fungerere, noe å tenke på før man går til innkjøp.- Vi prøver å gi kundene nøytrale råd. Her kan folk se og ta på alterativene og få vite alt det lurer på. Trenden er at folk vil ha det enkelt, men fortsatt vil noen ha biotoalett, som ved riktig bruk gir du fin jord ut i bøttene, men som ved feil bruk fort kan bli noe ....., avslutter Lars Petter.

Kilde: hyttelivsenteret.no