Som en av foreleserne på Hytteskolen, Hyttetorgets undervisningstilbud til hytteeiere og vordende byggere, kjenner han de fleste spørsmål og har som regel svar på det meste. Her lister Even opp en del av de spørsmål som ofte dukker opp fra spørrelystne i salen på Hytteskolen. Og naturligvis har han svarene også.

Hvordan få bort vond lukt på do?
 
Mange spørsmål dreier seg om dette. Lukter det fra et biologisk do skyldes det ofte feilmontering. Altså er det viktig å gå monteringen etter i sømmene. Har den biologiske doløsningen elektrisk vifte garanterer vi luktfrihet. Men også de som har forbrenningsdo kan oppleve luktproblem og dårlig forbrenning. Doene skal ha utlufting, men da skal luft også inn i systemet. Den kan føres inn utenfra, eller hentes fra et tilstøtende rom. Utluftingsrøret bør gå rett opp fra beholderen og ut på taket. Rørbiten på minst 50 cm som stikker over tak bør være isolert for at lufta holder varmen på vei ut i det fri. Kjøles den ned underveis forringes oppdriften i røret og luktproblemer kan oppstå. Vinkler og bøying av lufterøret hemmer oppdriften og anretter luktproblemer.
 
Biologiske doløsninger er meget driftssikre fordi de er basert på en teknologi uten elektronikk og bevegelige deler. 
 
 
Jeg ønsker vann på hytta, hvordan går jeg fram?
 
Mange spørsmål handler om vann og avløp. Sjekk alltid med hyttekommunen hvilke regler som gjelder. Her kan variasjonen være stor. Men ett prinsipp gjelder alle hytter som ikke er knyttet til infrastrukturen i hyttefelt: Føres vannet i rør eller slange inn i hytta, har du per definisjon innlagt vann. I de aller fleste kommuner utløser dette umiddelbart krav om renseanlegg, det vil si et omfattende og relativt kostbart tank- og rensesystem. Bæres vannet inn i bøtter og kanner, er reglene helt annerledes. Da kan som regel vann fra oppvask og dusj sendes rett i en enkel filtreringskum, eller i en dreningsgrøft utenfor hytta.
 
Jeg har en enkel hytte uten innlagt vann og strøm, men ønsker varmtvann. Hvordan går jeg fram?
 
Vannvarmingssystemene er i dag enkle og trygge. Med en gassvannvarmer og 12 volts vannpumpe ordner det seg greit. Et slikt system koster 10000-11000 kroner. Da kan du også knytte til et dusjkabinett, om du skulle ønske. Ulempen, vil noen si, er at du må bære inn alt det vannet som skal varmes. En morgendusj krever for eksempel ca 10 liter vann.
Har du 220 volt i hytta monteres greit en elektrisk bereder.
 
Hva med frost i hyttevannanleggene?
 
Når man kjøper et vannvarmeanlegg gjelder det å sikre seg mot frostskader. Tappekran for de to vannledningene (kaldt og varmt) bør monteres på rørenes laveste punkt. Når hytta forlates om vinteren er det viktig å tømme cisternen, åpne alle kraner og åpne tømmekranene så alt vann kan renne ut. Kjør gjerne pumpene 10-15 sekunder til slutt. Har gassvannvarmeren eller berederen en egen tappekran, så skru også denne opp.
 
Hvilket blandebatteri bør jeg ha på hytta?
 
Bruk ikke termostatstyrt batteri i kombinasjon med gassvannvarmer. Vi anbefaler alltid to greps batterier. Disse tåler frost.
 
Kan cisternevann drikkes?
 
Jeg fraråder å drikke cisternevann, i hvert fall ikke hvis det har stått i et par uker eller mer. For øvrig kan vannet brukes til det meste. For å hindre algevekst ved at vannet står en tid, kan du tilsette et stoff som hindrer dette.
 
Hvordan kan man bli kvitt usmak av vann fra fjellbrønn eller cisterner?
 
Vi har etter hvert fått meget godte filtre. De fjerner all lukt, smak og nesten 100 prosent av bakteriene. Og partikler i vannet naturligvis.
 
Hvor stort solcelleanlegg trenger jeg på hytta?
 
Vanskelig å svare på. Det kommer an på hvor mange elektriske apparater som skal betjenes og ladeforholdene. Mange kombinerer solceller og strømaggregat. Utfordringen her til lands er ladingen vinterstid. Da er aggregatet godt å ty til. Har du riktig lader til batteritypen, er det bare å kjøre aggregatet i gang. Med feil lader til batteriene er det fort gjort å skade batteriet for eksempel gjennom overlading. Gode, tre-trinns ladere justerer ladeeffekten ned etter hvert som batteriene fylles.
 
Kan jeg bruke et par bilbatterier til solcellepanelet?
 
På hytta trenger vi batterier som tåler å bli dyputladet gjerne flere ganger uten å ta skade av det. Vi anbefaler klart AGM-batterier med deep cyle teknologi. De tåler flere dyputladninger  er lette å lade opp og tåler flere ut og innladninger. AGM-batteriene er laget på en forholdsvis ny teknologi, en kombinasjon av gelé- og blybatterier.
 
Bilbatterier og solcellebatterier har vidt forskjellige egenskaper. Et bilbatteri skal yte mye energi på kort tid, særlig når bilen startes. Solcellebatteriene skal yte lite strøm over lang tid. Bruksområdene er altså veldig forskjellige og batteriegenskapene likeså.
 
Hvor skal socellepanelet monteres?
 
På den mest solrike veggen, som regel sørveggen. Ingen ting må skygge for panelet.
 
Hvor bør batteriene settes?
 
De bør plasseres strategisk. Sett dem slik at det er kortest mulig avstand mellom solcellene og batteriene, og mellom batteriene og de mest krevende el-apparatene på hytta. Store avstander betyr tykke ledninger. Særlig strømkrevende apparater som tv bør fortrinnsvis ha en strømkabel direkte fra styringspanelet.
 
Må jeg bytte styringstavle når jeg bytter batteribank?
 
Hvis styringstavla er av eldre dato, det vil si 6-7 år gammel, bør den byttes sammen med nye batterier. Det er skjedd mye teknologisk på dette området og nye styringstavler  tar bedre vare på batteriene og har bedre ladeegenskaper.
 
Hvilken type inverter skal jeg bruke for tv’en?
 
Mange har 220 volts tv og dekoder på sin 12 volts hytte. Jeg anbefaler Sinus-inverteren. Er flere elektriske apparater i bruk samtidig, sikrer Sinus-inverteren jevn spenning til tv’en. Med en annen inverter kan du oppleve stadige forstyrrelser i tv-bilder når annet elektrisk utstyr brukes samtidig. Vi anbefaler at kundene kjøper et 12v tv slik at det ikke er nødvendig med inverter.
 
Hva er korrekt plassering av inverteren – ved tv ’en eller ved batteriet?
 
Sett den ved batteribanken og trekk heller en egen 220 volts ledning fra inverteren til apparatet. Slik unngår du spenningsfall som du ville fått ved å sette den ved selve apparatet.
 
LED er tidens melodi på hytta. Noe spesielt jeg bør passe på?
 
Sørg for at du kjøper pærer med varmhvitt lys, ikke blått. Går man for å kjøpe billig LED får man som regel pærer med blått lys. Spør etter varmhvitt.