Det råder lavinehundfører og tidligere beredskapsleder i Norske redningshunder, Astrid Hauge.

I tillegg må du huske å gjøre én ting: Dekke til nese og munn.

– Det er mye snøstøv som kommer med et snøskred. Det er ikke bra å puste det inn. Det smelter når det kommer ned i lungene, og man kan drukne av det, forteller hun til Varden.

– Hva gjør man hvis man har kommet under snøen?

– Det er ikke stort man kan gjøre. Man må prøve å få seg en liten luftelomme.

Les også: Livsviktig at du vet hvor du er

Gjør deg opp en mening

Når man ringer inn et snøskred, er det lett at det kan oppstå stedforvirring av enkle årsaker. Et eksempel Hauge har, er fra et skred på Gaustatoppen, hvor tre kamerater var ute og gikk, og så ble én tatt av et skred.

– De ringte oss og sa at skredet hadde gått på framsiden av Gaustatoppen. Da vi var på Rjukan tenkte vi at framsiden var mot oss, og baksiden mot Bondal, men for dem var det motsatt. Så før man ringer 113 er det viktig å gjøre seg opp en mening om hvor man står, forklarer hun.

I disse dager er det mange som bruker GPS, og da er det enkelt å kunne gi referanser til letemannskapene.

Les også: Redder liv i fjellheimen

Slik redder du kameraten

Det første man må gjøre hvis man ser at noen blir tatt av skredet, er å foreta et overflatesøk.

– Det vil si at man ser etter votter, skistaver, lue og liknende for å se etter indikasjoner på hvor personen kan ligge, sier hun og legger til:

– Men det er viktig at man ikke fjerner det man finner. La det ligge der det er, slik at letemannskapene finner det. Det er ikke nøyaktig nok hvis letemannskapene får beskjed om at noe lå cirka der og der.

Hvorfor er det ikke det?

– Letemannskapene kan regne seg ut til hvor omtrent den savnede befinner seg.

Les også: Slik oppfører du deg i skiløypa

Grav selv

– Hvis man har et reelt område å grave på, så grav selv fram til redningstjenesten kommer. De fleste som blir reddet fra snøskred reddes av kamerater. De fleste som redningstjenesten finner er døde.

– Hvor lenge kan man klare seg under snøen?

– Det er det ingen fasit på. Noen ganger er det snakk om minutter. Andre har klart seg i flere timer. Det kommer an på snøtypen. Er det tung snø? Er det snøblokker? Er det porøs snø? Men uansett så gir vi ikke opp. Vi leter til vi er helt sikre på at det ikke er noen igjen i raset. Selv om det er usikkert om noen har blitt tatt av raset, leter vi til vi er helt sikre, sier hun. Når man leter etter noen som har blitt tatt av skredet, kan man gjerne bruke en stav og stikke den ned i snøen for å lokalisere noen. Men ellers graver man med det man har, det være seg ski, staver eller spade.

Til slutt har Hauge et godt råd på lager:

– Med mindre det er helt flatt, så hold deg i skisporene hvis det er skredfare. Hold deg i hvert fall unna skråninger.