Bildet over: Scener fra en snøskredøvelse på Lifjell for to år siden. (Foto: Per-Åge Eriksen)

I fjor (2009/2010) omkom ni personer i snøskred, skriver Østlendingen.

– De siste årene har vi hatt en økning i antall omkomne, og mye skyldes nok økt ferdsel i fjellet. Kunnskap om skredredning helt essensielt, sier Lasse Fossedal i Norsk Luftambulanse.

Kort tid

Statistisk og historisk sett har det i gjennomsnitt omkommet 4-5 mennesker i snøskred i Norge her vinter. Langt flere blir tatt av ras, men overlever ved hjelp av andre eller klarer å komme opp av snøen på egen hånd.

Tiden man har til å redde noen opp av snøen, er liten.

LES OGSÅ: Snøskredfare over hele landet

– Dersom den skredtatte blir funnet og gravd ut innen 15 minutter, er det stor sannsynlighet for at vedkommende overlever. Etter 45 minutter er sannsynligheten for overlevelse redusert til 25 prosent. Siden redningsarbeidet er så tidskritisk er såkalt ”kameratredning” nærmest helt avgjørende i skredulykker, understreker Fossedal.

- Unngå skredfarlige situasjoner

Snøskred oppstår vanligvis fordi et svakt i lag i snødekket kollapser. Snøen oppå det svake laget mister festet til underlaget og glir dermed ut. Snøskred skjer vanligvis i terreng som er mellom 25 og 55 grader bratt.

– På generell basis er kombinasjonen av kraftig vind og mye nedbør i form av snø et faresignal. Hører du drønn i snøen eller ser skred i fjellet er det et åpenbart tegn på at man kan forvente flere skred i området. I tillegg til bratt terreng med 25 grader helling bør trange bekkedaler unngås, sier Fossedal.

– Den viktigste man kan gjøre for å unngå skredfarlige situasjoner er å ha kunnskap til å identifisere skredfarlig terreng og gå inn på snoskred.no for å få oppdatert informasjon.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side