I NTB-artikkelen kunne vi også lese at det i gjennomsnitt ble solgt mer enn 62.000 Joika-bokser hver måned i landet vårt i 2013, og at det i måneden før påske ble solgt bortimot 80.000 bokser.

Kjøttkaker på boks

Hjernene bak suksessen var Jørgen Nordskar og Trygve Hollup. På nettsidene til Joika, www.joika.no, kan vi lese at de to over en bedre middag på Hotel Viking i Oslo diskuterte hvordan det var mulig å forbedre hermetikken i etterkrigs-Norge. Tidene var stramme og langtidsholdbar mat var en viktig premiss i husholdningen.

Fordi kjøttkaker var et fast innslag i kosten på den tida, og noe alle nordmenn likte, fant de to ut at det var en rett som også burde kunne kjøpes på boks. Og det måtte være rikelig med god saus.

Reinsdyrkjøtt var rimeligere enn storfe og ble valgt som hovedingrediens. Derfor var det naturlig med et samisk produktnavn. Det eneste ordet Nordskar kunne på samisk, var joiking, så derfor ble det Joika.

Designet er samiskinspirert

Ikke bare samegutten, men hele designet på boksen er inspirert av det samiske, siden hovedingrediensen er reinsdyrkjøtt. Rødfarven og den gule og svarte borden har hentet inspirasjon fra samekofter.

Den kjente tegneren Knut Yran tegnet samegutten.

Hvis ikke er blant de aller yngste, husker du kanskje de første, flate boksene, som etter hvert ble åttekantede, før de ble vanlige standardbokser, fordi de er billigst.

Og nå i 2014 kom jammen joikaen i pose, med den samme samegutten, som gjør at den produktet er lett gjenkjennelig. 

Innhold:

Kjøtt fra storfe, rein og får. Videre er det vann, stivelse, hjertekjøtt av storfe, blodprotein av svin, svor, ister, salt, melkeprotein, glukose og krydder. Det er 36% kjøtt totalt, hvorav 11% kommer fra rein.

I sausen er det vann, hvetemel, sheanøtt-, raps- og kokosolje, geitost, buljong ,selleri, hvitløk, myse- og fløtepulver. Farven er E150.

Like gammel som Voi voi

Da ønsker vi alle god middag, gjerne med Nora Brockstedts Grand Prix-melodi Voi Voi som bakgrunnsmusikk. Også den er fra 1960:

youtube.com/watch?v=gvPieP0mys4