- Det er åpenbart at det er et stort marked for å leie ut hytte i Norge, sier Espen Hjulstad, daglig leder i feriehusformidleren Novasol. Hittil i år har etterspørselen etter norske leiehytter økt med 30 prosent for Novasol. Dermed skulle de gjerne hatt enda flere utleieobjekter.

- Her er det stor forskjell mellom nordmenn og andre europeere. Vi trenger ikke dra lengre enn til Danmark. Hvis en dansk familie investerer i et feriehus, så har de gjerne utleie i bakhodet når de gjør investeringen. Sånn tenker ikke nordmenn. Vi har gjerne både en og to og tre hytter, som vi kanskje ikke bruker så mye heller, men vi tenker ikke på utleie, sier Hjulstad.

Les også: Like lurt å leie som å eie?

På hytta for å fiske

Han tror det har med nordmenns gode økonomi å gjøre.

- Men det er klart, hvis renta stiger, og flere nordmenn må skru igjen krana og tenke på økonomien sin, da er det nok flere som vil tenke på å leie ut, sier han.

I dag formidler Novasol flest hytter langs sør- og vestlandskysten, som dette feriehuset i Ostereidet.

 - Vi har ikke hatt så mange vinterhytter ennå, det er ikke der vi står sterkest. Men vi skulle gjerne hatt flere vinterhytter, sier Hjulstad.

Lofoten er et område som er på gang nå. Hjulstad har i dag ikke mye å leie ut i Lofoten, men han har tro på at Lofoten kan komme sterkt, både for nordmenn og europeere. Her er en ferieleilighet fra Mærvoll i Lofoten. 

Novasol har salgskontorer i 24 land, og en kundekrets i hele Europa. De fleste av dem som vi leie feriehus i Norge kommer fra Tyskland, en god del kommer fra Sverige, Danmark og Nederland.

- Tyskerne vil til Vestlandet, de vil gjerne ha sjø og fjord og muligheter for å fiske. De er positivt innstilt til Lofoten hvis vi foreslår det for dem, de er ikke redde for den ekstra kjøreturen, sier Hjulstad.

Demper forventningene

- Hva bør hytteiere tenke på hvis de vil leie ut hytta si?

- Det er viktig å være klar over at det ikke nytter å leie ut gammelt skrap. Gjestene forventer ordentlig standard. Ikke alle forventer luksus, men vi ser at det er høyere utleie på de hyttene som har litt luksus å by på. Men vi har også noen som ønsker seg en ”back to nature” type ferie. De synes det er fint at det er litt enkelt, uten innlagt vann og strøm. Men hytta må fortsatt være ordentlig og i god stand, sier Hjulstad.

Han opplever ofte at utleierne har store forventninger, fordi de har sterke følelser knyttet til hytta si.

- Mange synes at de har den fineste hytta i verden. Men den er det nok flere av, og det prøver jeg å forberede utleierne på. Dessuten tar det ofte litt tid å få etablert ei hytte i markedet. De mest fornøyde utleierne er de som har vært i markedet en stund, sier Hjulstad.

Besøk Hytteavisens facebookside