Den stadig økende andelen nye ovner førte til at vedbrenningen ga 0,9 TWh ekstra energi, fordi ovnene er mer energieffektive. De nye ovnene har også æren for at miljøet ble spart for 14.000 tonn svevestøv, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

1,4 millioner tonn ved
Mange norske boliger bruker vedfyring som en naturlig del av oppvarmingen, og mange har peiser og ovner for ekstra hygge i mørke vinterkvelder. Statistisk sentralbyrå (SSB), Norges Vassdrags- og energidirektorat, Statens forurensingstilsyn og Landbruks- og matdepartementet har gått sammen om en stor spørreundersøkelse for å finne ut mer om nordmenns vedfyring.
Resultatet viser blant annet at vi brenner til sammen 1,4 millioner tonn ved i boligene våre, at 470.000 husstander har rentbrennende ovner, og at det er befolkningen i de tre nordligste fylkene som fyrer mest. Mens nordlendingene brenner 439 kilo ved per innbygger, er tallet 129 kilo i Oslo og Akershus.

Mindre svevestøv
38 prosent av veden ble i fjor brent i nye, rentbrennende ovner. Det er ovner produsert etter 1998. De nye ovnene sparer miljøet for store mengder svevestøv. Gamle ovner slipper ut 5-6 ganger så mye svevestøv som nye. Hadde all ved i Norge blitt brent i nye ovner, kunne svevestøvet vært redusert med 25.000 tonn.
Til glede for både miljøet og den som kjøper eller hogger veden sin, er de nye ovnene også mer energieffektive. Gamle ovner fyrt med redusert lufttilførsel (slik de fleste trolig fyrer) har en virkningsgrad på 35-40 prosent. En ny ovn som fyres på samme måte har en virkningsgrad på 70-75 prosent, opp mot 80 prosent om lufttilførselen er god. En åpen peis har til sammenligning en virkningsgrad på 15 prosent.

Peiskos på hytta
Forbruket av ved i norske hytter og fritidsboliger er også betydelig, viser tallene fra SSB. 190.000 tonn ved går opp i røyk her. Det gir en energimengde som tilsvarer årsforbruket til alle boligene i Drammen!
På hytta er det ikke så mange som har nye, rentbrennende ovner, og mange har peis. Mens 3 prosent av veden som fyres i boliger blir brent i peis, er det tilsvarende tallet 13 prosent i fritidsboligene. (©NTB)