Foto: Bergans/ Hans Kristian Krogh-Hanssen

Det kommer an på bruk og værforhold, forklarer Bergans på sin blogg.

Ingen ting slår naturmaterialet

Dun kjenner de fleste. Når vi sier «syntet» er dette en forkortelse for «syntetisk isolasjon» som i likhet med dun brukes som vattering i klær for å gjøre dem varme og gode.

Ingenting kan slå naturmaterialet dun når det kommer til isolasjonsevne i forhold til vekt, skriver Bergans på bloggen.

Dun har en kompleks struktur som gjør at den fanger og binder din kroppsvarme. Dun har også god fukttransporterende evne og er svært komprimerbart. Noen kvaliteter kan også være fuktbeskyttende. Ulempen er at dunen klapper sammen om den blir våt, og mister med det all evne til å holde deg varm.

Dette er fordelen med syntetisk

Syntetiske isolasjonsmaterialer kommer i mange ulike varianter og kvaliteter, hver med sine teknologier og fordeler. Den mest kjente leverandøren er kanskje PrimaLoft®. Et syntetisk isolasjonsmateriale er bygget opp av ultrafine mikrofibre som danner tette samlinger av luftlommer. Disse isolerer ved å holde på kroppsvarme og stenge kald luft ute. Syntetisk isolasjon er altså en slags imitasjon av dun.

Gjennomgående har syntetisk isolasjon også lav vekt. Det har god fukttransporterende evne og gode pusteegenskaper, i tillegg tørker det raskt. Den aller største fordelen med syntet er likevel at det isolerer også om det blir vått og fuktig.

Værmeldingen bestemmer

Hva som er best, er det værmeldingen som bestemmer. Er det meldt kalt og tørt vær er dun det beste valget. Men ser det ut til å bli kaldt og vått vær, er syntet et supert alternativ. Når det er sagt utvikles det stadig nye dunprodukter med ytterstoff som tåler mye vann, så her kommer det også an på mengde fuktighet i lufta.

Om du er mer glad i å være ute enn å stå på vaskerommet, er syntet også en god ting fordi det ikke krever spesialvask, slik dun gjør. Syntet vaskes på finvask og dypptørkes raskt. En god ting å huske på om du for eksempel er på jakt etter en jakke du skal utøve høy aktivitet og svette mye i, anbefaler Bergansblogg.

Funfact

En liten funfact til slutt:PrimaLoft® ble funnet opp tidlig på 80-tallet som følge av at det amerikanske forsvaret ønsket seg et isolerende materiale som kunne motstå vann. De prøvde altså å utkonkurrere dun, men det er verdt å merke seg at mennesket foreløpig ikke helt har klart det. Det sier mye om naturen.