– Alle vet for lite om hvilke konsekvenser klimaendringene gir. Vi må få i gang en nasjonal kunnskapsdugnad, sier seniorrådgiver Linda Innbjør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Aftenposten.
Hun koordinerer arbeidet med en nasjonal plan for tilpasning til klimaendringer. Planen skal favne vidt, og gi kommuner, industri, entreprenører og andre viktig faktakunnskap til sin planlegging.
Planen skal sikre at det blir tatt hensyn til klimaendringer i alle typer samfunnsplanlegging.
– Mange nye bygg burde ikke stå der de står, sier professor Tore Kvande ved SINTEF Byggforsk.
Han oppfordrer kommunene til å planlegge langsiktig, og nekte bygging på uegnede områder.
– Vi må alle bli flinkere til å ta hensyn til klimaendringene. Selve byggemetoden må også revurderes, allerede i dag er fuktighet største årsak til byggskade, sier Kvande.
Klimaforskere vet at vannstanden vil stige i årene som kommer, men ingen vet med sikkerhet hvor mye. Et forsiktig anslag er 25 centimeter høyere havnivå i løpet av de neste 100 årene. Hvis all isen på Grønland skulle smelte, vil havet stige med 5-6 meter.
I tillegg til at havnivået stiger, vil det bli mer storflo, vind og større bølger.
– Det er viktig at man planlegger langsiktig. Det er helt åpenbart en risiko å bygge nær vannkanten, sier forsker Hege Westskog ved Cicero, senter for klimaforskning. (©NTB)