Og det er de med de laveste skattetakstene som får den prosentvis høyeste økingen på grunn av halveringen av bunnfradraget. Dette er jo spesielt når det er den rødgrønne alliansen med velsignelse fra KrF som vedtok en slik usosial profil

I 2010 var skatteøret 2,1 promille og bunnfradrag kr. 400.000 pr. boenhet. I 2011 er skatteøret 3,7 promille og halvparten av bunnfradraget er falt bort, slik at bunnfradraget i 2011 er kr. 200.000. Og det står vitterlig i Lov om eigedomsskatt, paragraf 13: "Skattøyret kan ikkje aukast same år som botnfrådrag fell bort".

Riktignok har ikke hele bunnfradraget falt bort, men det fremkommer ikke av loven at det skal være et krav for at man ikke kan øke skatteøret.

Et eksempel:

En tomannsbolig med eiendomsskattetakst på kr. 2 mill betalte i 2010 kr. 2.520. I år betaler den samme eiendommen kr. 5.920,-. Dette er en økning på kr. 3.400!

Hvis man hadde holdt seg til den lovlige maks økningen på 2 promille - uten å røre bunnfradraget - hadde årets eiendomsskatt blitt kr. 4.920. Altså kr. 1000 mindre

Dagens ordning med å sette opp skatteøret samtidig som halve bunnfradraget har falt bort er vel i beste fall en omgåelse av det lovgiver har vedtatt for å beskytte boligeierne mot grådige årlige økinger - i verste fall direkte ulovlig?.

Huseiernes Landsforbund er prinsipielt imot eiendomsskatt, og mener at man i hvert bør være sikret at man ikke får en øking på mer enn den lovbestemte 2 promille – i kroner og øre.

Vi imøteser kommunens utredning på hvorfor en slik todelt løsning er valgt og med en juridisk vurdering av lovligheten.

Fredrikstad, 31. januar 2011
Solveig Meum
Distriktsleder HL
Avd. Østfold Sør