Få fastboende betyr høy skatt for hytteeiere

Eiendomsskatten er en rekke steder en ordentlig verkebyll både i næringslivet og i den privatsfæren. NHO har på medlemmenes vegne bedt myndighetene om å rydde opp med klare retningslinjer for taksering av næringsbygg. Hyttefolkets organisasjon, Norges Hytteforbund, følger nå altså opp og krever det samme på vegne av landets hytteeiere.

I et brev til kommunal- og moderniseringsministeren peker Hytteforbundet på et mønster som blir stadig tydeligere: Kommuner med få innbyggere i forhold til antall fritidsboliger, utmerker seg med et takseringsregime som diskriminerer hyttefolket i forhold til fastboende. Hytteeiere kan i slike kommuner ilegges den største skatteregningen, uten at lokalpolitikerne risikerer å bli straffet ved neste valg. Hyttefolk har som kjent ingen stemmerett.

Jan Tore Sanner
Hytteforbundet mer statsråd Jan Tore Sanner om rydde opp i det vilkårlige eiendomsskatteregimet.

Skjevheter

Det er i hovedsak takseringen Hytteforbundet reagerer på. Takstgrunnlaget fastsettes en lang rekke vesentlig høyere for fritidseiendommer enn for helårsboliger. Blant annet henvises det i brevet til departementet at Stranda kommune legger til grunn en takst på 24.000 kroner per kvm for fritidsboliger, men bare 12.000 for de fastboendes helårsboliger. Hytteforbundet framlegger også dokumentasjon fra en rekke andre hyttekommuner, hvor skjevhetene i skattleggingen er betydelig.

På denne måten får hyttefolket ” i stadig flere hyttekommuner et pussig ansvar for å fylle opp kommunekassen, mens det for innbyggerne med stemmerett blir gitt helt andre rabatter i form av lavere takster på eiendommene”, påpeker Hytteforbundet.

Kontor-taksering

”Skal vi oppsummere, er vårt bestemte inntrykk også at lovens intensjon om taksering av de enkelte eiendommer ikke følges opp i disse kommunene. Store avstander gjør det lettere å foreta en takst fra kommunekontoret, basert på matrikkelopplysninger, i stedet for en befaring på den enkelte eiendom. Da blir særlig eldre hyttebebyggelse med dårligere bygningsstandard skadelidende, og får en taksering som ikke reflekterer bygningsstandarden”, skriver Hytteforbundet.

Ber om klare retningslinjer

”For å minske den ulikhet som eksisterer vil det være av stor nytte om departementet kan gi klarere retningslinjer i tråd med lovens krav om likebehandling ved eiendomstaksering mellom hus og hytter”, skriver Hytteforbundet. Hele regimet rundt eiendomsskatt virker uklart og inviterer til stor forskjellsbehandling i forskjellige kommuner, framholdes det.