For første gang grilles det like mye med gass som med tradisjonell kullgrill her i landet.
– Ved uvøren bruk kan gassgrillen bli rene brannbomba, sier daglig leder i Norsk brannvernforening Dagfinn Kalheim.
Han forklarer at selve gassgrillen ikke er farlig, men at manglende vedlikehold og feil oppbevaring forårsaker flere alvorlige brann- og eksplosjonsulykker hvert år.

Låser inn beholderen
– Jeg er livredd for gassen. Derfor tar jeg beholderen og låser den inn i campingvogna mi hver kveld, sier Mary Storhaug (56) fra Toten.
Hun ferierer med familien på Ekeberg Camping i Oslo. Mens resten av familien griller, holder Storhaug seg vanligvis på god avstand. Hun innrømmer at gassgrill er praktisk, men bestemora er skeptisk til slangene og beholderen.
– Jeg maser på ungene om at de skal holde seg unna, sier hun, og får bekreftende nikk fra barnebarna Kevin Andersen (13) og Kim Alexander Andersen (11) fra Sandefjord.
Storhaugs frykt kan vise seg å være velbegrunnet. I løpet av våren har det kommet inn en rekke meldinger til brannvesenet om gasslekkasjer og branner knyttet til bruk av gassgriller.
– Den siste ulykken skjedde for noen uker siden på vestkanten i Oslo. Der var gassbeholderen satt under grillen. Det dryppet fett på sikkerhetsventilen, som løste seg ut, beholderen antente og han som grillet, fikk svidd av både hår og øyebryn, forteller Morten Engmann i Oslo Brannvesen.

Alvorlige ulykker
I hagen til Opplysningskontoret for kjøtt demonstrerer daglig leder Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen hvordan man enkelt kan sjekke at grillen er trygg. Kalheim bøyer slangen 180 grader og understreker at ytterkappen må byttes dersom den viser tegn til sprekker. Deretter sjekker han at slangeklemmene sitter på plass og at det er fritt for rust og skader på gassbeholderen.
– Flaska skal alltid lagres oppreist og på stødig underlag. Innendørs skal den stå i et skap med god utlufting, utendørs i skyggen eller i skap av ubrennbart materiale. Dersom beholderen fraktes i bil eller båt, må den være godt sikret slik at den ikke velter ved en bråbrems, sier den tidligere røykdykkeren.

Luktesansen redder deg
Det skal bare en liten gnist til for å starte en brann ved en gasslekkasje.
– Men med vanlig luktesans merker du en gasslekkasje i tide til å avverge brann, beroliger Kalheim.
Dersom du kjenner den minste gasslukt, er regelen å skru av grillen og lukke gassbeholderen. For å undersøke om det lekker gass, påføres såpevann på alle koblinger. Det dannes bobler om det er lekkasje.
– En god regel er å stenge ventilen på grillen etter bruk, og dersom ikke grillen skal brukes på en stund, bør man koble fra regulatoren og sette på beskyttelseshetta, råder Kalheim.
– La barna grille
Kokk Knut Munthe Olsen og pølsemaker Bjørn Tore Teigen i Opplysningskontoret for kjøtt er ivrige grillentusiaster og har lenge sverget til grilling med gass. De er klar over farene, men sier at ved fornuftig bruk av grillen, kan man trygt grille et gourmetmåltid uten å være redd for eksplosjon.
Teigen er opptatt av at også barn skal få ta del i grillingen.
– Men de skal ikke leke ved grillen, og foreldre skal ikke forlate grillen mens barn leker rundt, sier kokk Knut Munthe Olsen. (©NTB)

Foto: Matportalen.no