I dag kan kommunene bare kreve eiendomsskatt i områder som er helt eller delvis utbygd på «bymessig vis». Det betyr at i de aller fleste feriekommuner i dag, slipper hytteeiere eiendomsskatt. Staten bestemmer reglene, mens kommunene selv avgjør om de vil innkassere eiendomsskatt. Etter dagens regler betaler innbyggerne i 270 av 433 kommuner eiendomsskatt, og antallet er stigende. Eiendomsskatten innbrakte hele 3,52 milliarder kroner i 2004.

Skattebølge

Dagbladets undersøkelser i 13 av landets viktigste feriekommuner, viser at hele 11 av dem vil innføre eller vurderer å innføre eiendomsskatt over hele kommunen. Kommunene er: Øyer, Trysil, Fredrikstad, Sirdal, Voss, Bamble, Kragerø, Risør, Grimstad, Arendal og Kristiansand. Høyreordføreren i Lillesand og Arbeiderpartiordføreren i Hol, der Geilo ligger, har ingen planer om å utvide eiendomsskatten.

– Bare søppel

– Så fint, sier Ap-ordfører Anne Blaker i Bamble kommune. Hun er glad regjeringen tenker å tillate utvidet skatt på alle eiendommer. – Det er mest rettferdig at det betales eiendomsskatt i hele kommunen. Vi får ikke nok penger fra staten, sier hun. I Sirdal er det 1700 fastboende og 3000 hytter. – For kommunen etterlater turistene bare utgifter og søppel, sier senterpartiordfører Thor Jørgen Tjørholm i Sirdal. I Øyer kommune kan 600-800 hytter få eiendomsskatt, Trysil har 3500 hytter uten eiendomsskatt mens de fleste andre kommunene har mellom 1000 og 3000 hytter og ferieboliger. Bare i Fredrikstad er det ca. 5000 ferieeiendommer.

Over alt

Kilder i regjeringen, og i regjeringspartiene på Stortinget, opplyser til Dagbladet at de nå vurderer å tillate kommunene å innføre eiendomsskatt også utenfor bymessige bymessige områder. Dermed kan kommunene innføre eiendomsskatt på boliger og hytter over hele kommunen. Dette vil gi flere millioner i kommunekassa, særlig der det er mange hytter og fritidseiendommer. Eiendomsskatten er allerede svært omstridt, og spesielt i kommuner som har innført skatten også utenfor typiske boområder. Bare siden 2003 har 21 saker vært behandlet i retten, opplyser Kommunenes Sentralforbund. Strid i regjeringen Utvidelse av den omstridte eiendomsskatten skaper strid i regjeringen. For øyeblikket jobber Finansdepartementet med regelverket. «Dersom en kommune velger å skrive ut eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger, bør dette gjelde alle slike eiendommer i kommunen», skrev SV og Arbeiderpartiet i en merknad i Stortinget for to år siden. I Senterpartiet er flere skeptiske eller ønsker en utsettelse av utvidet eiendomsskatt. Regjeringskilder forteller Dagbladet at regjeringen enten legger fram en proposisjon som endrer dagens lov samtidig med revidert nasjonalbudsjett om ei uke, eller bare varsler at regjeringen vil endre loven på et seinere tidspunkt. Regjeringen vil også trolig se på om unntak i dagens lov skal videreføres. I tillegg vil mulige endringer i taksten for bolig og hytter kunne gi økt eiendomsskatt. I dag er eiendomsskatten mellom to og sju promille av taksten. De fleste kommuner bruker den høyeste promillesatsen. Regjeringskilder vil ikke opplyse om det blir endringer i takstgrunnlaget eller justeringer i promillesatsene.

dagbladet_hytteskatt
kilde: Dagbladet