Bildet over: Rollagordfører Steinar Berthelsen (t.v.) sammen med noen av de ni grunneierne som står bak utbyggingsplanene på Vegglifjell, Ragnvald Mykstu, Ulrik Hoff, Olav Haugen, Harald Grønvoll og Britt Aasen.

Nå er Hermod Bjørkestøl i gang på Veggli. Og oppdraget er å planlegge det nye skiskytter- og langrennsanlegget på Lauvhovd.

- Vi var utrolig glade, da vi fikk beskjed om at Bjørkestøl, kunne ta denne jobben på så kort varsel, sier Kjetil Heitmann, som har vært med på å utarbeide masterplanen for Vegglifjell, og hvor dette anlegget inngår.

Bjørkestøl er ingen hvem som helst i denne sammenheng. Han laget løypene i Solider Hollow i forbindelse med OL i Salt Lake City, i OL i Torino og har også hatt en finger med i løypene som skal brukes i VM i Oslo, skriver Laagendalsposten.

- Til oss kommer han rett fra Östersund i Sverige, forteller Heitmann.

Kart_Vegglifjell
Vegglifjell ligger i det sørøstlige hjørnet av Hardangervidda.

- Et ideelt sted

Det planlagte anlegget på Lauvhovd ligger på venstresiden av veien til Killingskaret og den planlagte ski- og veitunnelen.

- Et ideelt sted for å lage et slikt anlegg med plass til arena med skiskytterstadion og ubegrensede muligheter for å lage løypenett, sier Heitmann. Anleggsrådgiver Arne Gulbrandsen laget en plan for noen år siden og da var kostnadene beregnet til drøye tre millioner kroner.

Utbyggerne forventer en noe høyere sum nå, men mye avhenger selvsagt av hva som blir bygget, som for eksempel service- og garderobebygg, skiskytter- og langrennsarena og snøproduksjonsutstyr.

- Det er et totalt løypenett på 80 kilometer i området nå, sier Heitmann. De tenker seg også asfalterte løyper, slik at anlegget også kan brukes på sommertid, som populære Natrudstilen på Sjusjøen.

- Vegglifjell har som mål å bli en ledende langrennsdestinasjon. Vi har et lite og godt alpinanlegg, men ikke muligheter til å satse på alpint, så derfor velger vi i stedet langrenn, sier Heitmann, som tror det er et svært lurt valg.

- Er vi heldige, kan deler av anlegget være ferdig allerede i år, sier Heitmann.

Arbeid med skitunnel

Dette ski- og langrennsanlegget er tenkt som et supplement til det eksisterende alpinanlegget.

- Den kombinerte ski- og veitunnelen blir i så fall stjernen på verket, sier ordfører Steinar Berthelsen.

- Arbeidet med denne fortsetter for fullt, sier rollagordføreren, som forteller at både Rollag kommune og Tinn kommune har bevilget henholdsvis 150.000 kroner og 215.000 kroner til mellomprosjektet.

- Vi jobber nå på med private investorer og å få prosjektet inn på statsbudsjettet, sier Berthelsen.

Går det som enkelte håper på, kan tunnelbyggingen starte ganske snart, for det er behov for drøyt 100.000 kubikkmeter med sprengte masser til veiutbyggingen etc. i området.

- Miljømessig sett, må jo det beste være å bruke denne tunnelmassen i området framfor for eksempel å kjøre det opp fra bygda, sier Berthelsen.

Les også: - Fantastisk område med store muligheter

Grunneierne står bak

Etter oppslagene i Laagendalsposten om den planlagte ski- og veitunnelen, har diskusjonsforumet flommet over av innspill om økonomi etc. Ikke bare er det kombinerte ski- og veitunnellprosjektet unikt. Det er også samarbeidet mellom grunneierne på Vegglifjell.

- Det er god grunn til å rose dem for dette samarbeidet, sier ordfører Steinar Berthelsen. Noe Magne Pedersen i Numedalsutvikling er den første til å underskrive på.

- De har mye å være stolte av, mener Magne Pedersen.

- Uten disse hadde ikke planene for Vegglifjell vært liv laga, sier Pedersen.

- Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye arbeid som gjøres her og hvor mye penger det investeres i området, sier Harald Grønvoll på vegne av grunneierne.

Utbyggerne tipper at det kanskje er investert nærmere en milliard kroner (!) i området de siste 15–20 årene og mer kommer.

2.000 varme senger

Grønvoll, som har fulgt debatten på Laagendalspostens nettsider, tror det er mye uvitenhet ute og går når det gjelder både tunnelen og utbyggingen. Han håper folk kanskje kan sette seg litt bedre inn i sakene før de slakter det. De ni grunneierne er blant annet klare til å gå inn med nærmere 44 millioner kroner i prosjektene som står i masterplanen.

Hver hytteeier betaler for eksempel 1.000 kroner i året til løypepreparering etc. og fra hver tomt pløyes fem prosent av salgssummen tilbake i fellestiltak.

Det har også vært etterlyst overnattingsmuligheter i forbindelse med tunnelplanene.

- På sikt har vi kanskje 2.000 såkalt varme senger, sier Heitmann. Her tenkes det både på leiligheter, blant annet i Killingskaret, og hytter med utleieklausul.

- Dessuten håper vi at denne utbyggingen vil skaffe varige arbeidsplasser i bygda, noe som er uhyre viktig, sier Magne Pedersen i Numedalsutvikling.

Det spørs om ikke de som kaller utbyggingsplanene om en ski- og veitunnel på Vegglifjell for et luftslott, må endre oppfatning?

FØLG HYTTEAVISEN PÅ FACEBOOK