Bildet: Alle som ferdes mye i skog og mark fra Larvik og sørover kysten bør vaksinere seg, sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad i Sandefjord. FOTO: OLAF AKSELSEN

Den harde vinteren tok ikke knekken på flåtten. Det har hundeeiere allerede fått erfare. Nå bør også hundeeiere og andre turgåere være oppmerksomme, og det gjelder ikke bare den velkjente Borelia-bakterien et bitt kan gi. Denne bakterien finnes det ingen vaksine mot, men den kan behandles.

Det kan derimot ikke virussykdommen TBE (skogflåttencefalitt) flåtten også kan forårsake. Her er forholdet omvendt - den kan forhindres med vaksine, men ikke behandles.

Vaksine

Dermed kan man forhindre feber, hodepine, muskelsmerter, og senere (i 30 prosent av tilfellene) hjernebetennelse i form av søvnløshet, forvirring, eventuelt oppkast, nakkestivhet og lammelser.

- De som er mye ute i skog og kratt, og utsatt for flått, bør ta denne vaksinen, sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad i Sandefjord. Den samme anbefalingen kommer fra Folkehelseinstituttet. Foreløpig er imidlertid anbefalingen gitt til folk som ferdes i kystkommunene fra og med Larvik, og sørover til og med Flekkefjord i Vest-Agder.

- Sykdommen har vært kjent ute i Europa i mange år, og har senere spredt seg til Sverige. Nå er den på vei oppover kysten, etter at den først ble registrert ved Arendal, sier Augestad.

44 tilfeller

Ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet er det siden 1998 registrert 44 tilfeller av TBE-virus i Norge forårsaket av flått. I 2008 var det ni tilfeller, og i 2009 åtte tilfeller. Av de åtte i fjor ble tre smittet i Vest-Agder, tre i Aust-Agder og to i Telemark.

Vaksine mot TBE kan tas hos fastlegene. Den tas i tre doser over et tidsrom på cirka et halvt år. Hver vaksine koster 250 kroner. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en oppfriskningsdose etter tre år, og deretter hvert tredje til femte år.

Også barn bør vaksineres. Her finnes det en egen barnevaksine.