Tobiassen forteller til Nordlys at stigen fra bakken og opp til taket var sikret med tau, og i tillegg hadde han festet den med en bolt til takkonstruksjonen. Den var også godt sikret i terrassen.

– Den satt helt fast, og man kunne turnet i den uten at den hadde rikket seg, uttaler han til avisa.

feieing 2
Trygt eller utrygt? Einar Tobiassen er ikke i tvil. (Foto: Einar Tobiassen)

– Taket er nesten flatt

Og på taket, som han beskriver som nesten flatt, hadde han lagt en stige, som var festet med tau og sikret både oppe og nede. Han opplyser at han også hadde sikret den nederste stigen med tau fra pipa.

Ifølge Tobiassen var det to feiere, som begge var spreke. Men etter å ha studert stigene, konkluderte de med at de ikke var forskriftsmessige.

– Vi er nødt til å betale, men får ingenting igjen

Hytteeieren synes det er tøv.

– Vi er pålagt å betale en avgift som skal ivareta brannsikkerheten, men får ingenting igjen for det, sier han til Nordlys. Han påpeker misforholdet mellom at han ikke har noe valg når det gjelder å betale feieavgift, men at de som skal utføre tjenesten, kan imidlertid velge å la være å utføre jobben.

Står fast på at det var utrygt

Brannsjefen, derimot, mener at beslutningen om ikke å feie pipa var helt riktig. Han har sett bildene fra hytta og konkluderer med at sikkerhetsopplegget var utrygt, blant annet fordi det var brukt tau, som ikke er tillatt.

Og når avisa spør om ikke den ene feieren kunne holdt stigen mens den andre klatret opp på taket, fastholder han at det ikke var trygt, uansett.

– Jeg ville aldri gått opp på dette taket, selv ikke som privatperson, sier brannsjefen.

Fei selv?

Det er ulike hyttefeieordninger i de forskjellige kommunene i landet vårt. Her er utstyret du trenger hvis du vil feie selv.

Når pipa blir dårlig, blir du pålagt å rehabilitere den. Det krever en viss saksbehandling, noe enkelte kommuner tar seg veldig godt betalt for, mens andre ikke gjør det.