Foto: Leif Magne Flemmen

Varm og flott sommer i store deler av landet har ført til at flere nordmenn har ønsket å tilbringe sommerferien hjemme i år. Dette har hatt en stor innvirkning på markedet for hytter- og feriehus til leie - særlig langs kysten, viser tall fra 

- Vi har sett en enorm økning i etterspørsel etter feriehus og hytter til leie ved sjøen i Norge i sommer. Flere steder har opplevd en vekst på 30 til 50 prosent sammenlignet med i fjor, forteller Eirik Norman Martinsen, forretningsutvikler i FINN reise:

- Med årets rekordsommer er det naturlig at flere har prioritert hytteferie i Norge fremfor å reise utenlands. Det blir jo sagt at ingenting slår en god norsk sommer. Mange av oss elsker å tilbringe tiden på hytta og å nyte det beste sommeren har å by på sammen med familien og gode venner. Samtidig har det vært en generelt stor økning i etterspørsel etter hytter til leie de siste par årene. Denne trenden ser heller ikke ut til å avta med det første.

Vil til sjøen om sommeren

Mens det vinterstid gjerne er fjelldestinasjoner som er mest populære under hytter- og feriehus til leie-kategorien på FINN reise, er det kyststrøkene i Sør som har vært spesielt ettertraktet i sommer.

- Blant de norske destinasjonene med størst økning finner vi Kragerø, Kristiansand, Hvaler, Stavern og Sandefjord, som alle har en økning på godt over 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Martinsen:

- Det er også verdt å merke seg at lett tilgjengelige og fine kystperler i vårt naboland øker mye. Strømstad har for eksempel økt med mer enn 50 prosent i samme periode.

- Mange kroner å tjene ved å tilby utleie

Ifølge Terje Berge, kommersiell direktør på FINN reise, har det vært såpass stort “trykk” i leiemarkedet denne sommeren at utleiere på FINN reise har nærmest kunnet leie ut så mye de ville.

- Våre utleiere med hytter eller feriehus ved populære sommerdestinasjoner her hjemme har fått mange forespørsler. De har nærmestkunnet leie ut så mye de vil i sommerferien i år. Den samme tendensen ser vi for utleie av hytte på populære skidestinasjoner på vinterstid, og da spesielt i perioden jul, vinterferie og påske, sier Berge.

Berge sier også at den økte etterspørselen har gjort at man nå kan tjene gode penger på å leie ut dersom man eier, spesielt i skoleferien.

- Alle de som eier en hytte som de ikke benytter i fellesferiene bør absolutt kjenne sin besøkelsestid. Her er det mange kroner å tjene ved å tilby utleie og la andre disponere hytta når denne står ledig, sier Berge:

- Med den utrolig fine vinteren og sommeren vi har lagt bak oss vet vi at det er flere enn noen gang som vurderer å kjøpe hytte på fjellet og ved sjøen. Et fortsatt lavt rentenivå gjør også dette attraktivt. Vi har to tips til de som vurderer å kjøpe hytte: Bli kjent med aktuelt område og egne behov ved å leie en hytte før dere kjøper, og finansier de løpende kostnadene med å eie hytte gjennom utleie av hytta når denne ikke er i bruk.

Mest søkte destinasjoner

 1. Kristiansand: 33,8 % vekst
 2. Kragerø: 31,7% vekst
 3. Gran Canaria: -0,7 % vekst
 4. Hvaler: 30,9 % vekst
 5. Sørlandet: 8,2 % vekst
 6. Østfold: 37,2 % vekst
 7. Torrevieja: 15,9 % vekst
 8. Alicante: 15,7 % vekst
 9. Vestfold: 15,0 % vekst
 10. Mallorca: -9,1% vekst
 11. Marbella: 17,7 % vekst
 12. Stavern: 35, 4% vekst
 13. Telemark: 1,8 % vekst
 14. Risør: 29,2 % vekst
 15. Strømstad: 57,0 % vekst