Foto: Tore Bjørnstad
– Påsken begynte travelt. Allerede lørdag hadde vi fire leteaksjoner, og det er mye mer enn normalt, sier vaktleder Ole Gladsø ved Røde Kors’ informasjonssentral på Gol til NTB.
Alle leteaksjonene handlet om personer som hadde forvillet seg ut av løypene og bedt om hjelp. Utover søndagen fikk hjelpemannskapene det litt roligere med bare to utrykninger. Ingen av utrykningene har vært til alvorlige ulykker.
– Fellesområdene på Østlandet, og alle de vanligste reisemålene, hadde veldig godt vær lørdag, og vi merket det veldig godt. Under slike forhold setter folk gjerne ut på tur med en gang de kommer til fjells. Søndagen går nok med til å etablere seg på hytta, sier Gladsø.
Røde Kors er søndag i akselererende beredskap. Innen torsdag skal 2.000 hjelpemannskaper bemanne 170 vaktsteder over hele landet. Allerede er halvparten på plass.

Leteaksjon
Påskehelgen begynte stille for Norsk Folkehjelp, men organisasjonen forventer hektiske dager framover.
– Det skjedde ikke mye i helgen. Vi hadde en leteaksjon ved Prekestolen. I tillegg har vi bistått med et ambulanseoppdrag, sier vaktleder Ronny Frantzen ved Norsk Folkehjelp til NTB.
Påsken er høysesong for de frivillige i Folkehjelpen. Organisasjonen har 16 stasjoner over hele landet, og hjemmevakter som er klar for kjapp utrykning.
– Vi får en økning fra og med onsdag. Vi har et par hundre mann i beredskap, sier Frantzen.

Ruskevær på fjellet
NAF påpeker at folk ikke bør la seg lure av sol i lavlandet. På mange av fjellovergangene er det ruskevær og kolonnekjøring.
– Jeg tror det gode været sørpå har fått ekstra mange til og dra ut, men på høyfjellsovergangene er det ruskevær, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF til NTB.
På Strynefjellet er det dårlig sikt, og på fjellovergangene sør for Strynefjellet har det vært kolonnekjøring.
– Det har vært noen kjedekollisjoner, og folk har kjørt inn i hverandre, men nå i begynnelsen er det mest ut av byene ulykkene skjer, sier Engebretsen.
Påsken kom tidlig, og på denne tiden av året er været ustabilt, spesielt i fjellområdene. NAF frykter mange trafikkulykker i de kommende dagene.
– Fra før av har vi rundt 500 personer i beredskap i hjelpetjenesten. Den har vi nå økt med cirka 150 personer. Vi dekker nå hver kvadratcentimeter i Norge, sier Engebretsen.
Han anmoder reisende til å ha respekt for bilkjøring i fjellet.

Aktiviteten øker
Organisasjonene forventer økt aktivitet i årets påske. Undersøkelser som NAF har framskaffet viser at det er en sterk økning av ferielystne nordmenn.
– Vanligvis har det vært mellom 16 til 18 prosent av befolkningen som drar på påskeferie. I år er prognosene at hele 20 prosent skal feriere, og med så tidlig påske kan det kanskje bli enda flere, sier Engebretsen.
De samme signalene har Norsk Folkehjelp fått.
– Tilbakemeldingene hjelpemannskapene i fjellet har gitt til nå er at utfarten i år er meget stor, sier Frantzen.

Fjellvett
Alle organisasjonene anmoder ferierende å være forsiktige. Fjellvettreglene og NAF sine bilvettregler er gode å ha i bakhodet.
Røde Kors går i tillegg ut og advarer mot å stole for mye på mobiltelefonen når ulykken er ute.
– Mobilen må ikke være eneste verktøy. Vi anbefaler folk å ta med seg kart og kompass. Sørg for å ha oppladet batteri, og husk at tekstmelding går lettere gjennom i områder med dårlig dekning, sier Gladsø. (©NTB)