Direktoratet foreslår i et brev til Miljøverndepartementet at de fire områdene blir vernet som naturreservater. Samtidig gjør DN oppmerksom på at arbeidet med frivillig vern har tatt lengre tid enn det som har vært målsettingen.
– DN forventer at et langt større antall områder vil bli klargjort for vernevedtak i løpet av 2007, heter det i brevet.
Områdene som nå er klare, er Strengivatnet naturreservat i Brønnøy kommune og Øverengmoen naturreservat i Hemnes kommune i Nordland, Sotnakkvatnet naturreservat i Nesset og Molde kommuner i Møre og Romsdal, og Fuglen naturreservat i Halden kommune i Østfold.

Nasjonal verneverdi

Både Strengivatnet med 1.7 00 dekar kystgranskog og Øverengmoen med 300 dekar kystgranskog har nasjonal verneverdi, mener DN.
Det samme gjelder Sotnakkvatnet naturreservat, der det er et stort innslag av grov gammel furuskog. Den frivillige avtalen her omfatter 400 dekar. Avtalen innebærer at det kan opprettes et verneområde på 12.000 dekar, som også omfatter de tidligere verneområdene Sotådalen naturreservat og Barsteintjernet naturreservat.

Forhandlinger

Rådgiver Asbjørn Tingstad i DN opplyser til NTB at direktoratet er i gang med forhandlinger om ytterligere cirka 30 avtaler om frivillig vern.
– Det er ikke sikkert at vi kommer i mål med alle, sier Tingstad.
Han tror det er mulighet for å inngå frivillige avtaler om vern i cirka 20 nye områder allerede i løpet av første halvår 2007.
Erstatningsbeløpet for de fire områdene der DN nå foreslår vernevedtak er på til sammen cirka 5 millioner kroner. Erstatningene for hvert enkelt område blir offentliggjort først når endelig vedtak er fattet.
Asbjørn Tingstad opplyser at erstatningene varierer mye, avhengig av om det er tale om for eksempel frodig kystgranskog eller skrinn furuskog. Gjennomsnittet er cirka 1.000 kroner per dekar. (©NTB)