– Vi har ingen indikasjoner på at noen har dødd, sier forskningssjef Inga E. Bruteig i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.
Hun vet likevel ikke med sikkerhet om alle 16 fjellrevene har overlevd så langt. En flypeiling som etter planen skal foretas i kommende uke, vil trolig gi sikrere svar. Tre av dyrene ble merket med satellittsendere, og de øvrige med VHF-sendere. Noen har mistet senderne, og er blitt fanget inn og utstyrt med nye.
Viltforskere og viltmyndigheter håper på at dyrene som ble satt ut i høst – sammen med senere års utsettinger – skal danne grunnlag for en ny fjellrevstamme på Dovrefjell. Den opprinnelige stammen døde trolig ut i løpet av 1990-årene.
Smågnagerår
Inga E. Bruteig opplyser at fjellrevene har spredt seg slik at de nå bruker store deler av Dovreområdet. De holder seg hovedsakelig i høyereliggende områder, ikke i dalene der rødreven rår. Lemen er trolig hovednæringen.
– Det er et ekstremt bra smågnagerår. Derfor bruker de fôrautomatene lite, sier Bruteig.
Hun mener matmangel vil være den største faren på lengre sikt, når det kommer år med mindre smågnagere i fjellet.
– Vi har lyktes med avlsbiten. Det står igjen å lykkes med utsettingsbiten, sier hun.
Nye kull
Prosjektet med avl og utsetting skal fortsette. Ved avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal er det nå åtte fjellrevpar.
– Vi håper at vi allerede i år når målet, som er 30-50 valper årlig, sier Bruteig.
Resultatet i 2007 var 19 valper. Av disse ble ti satt ut på to forskjellige steder på Dovrefjell. I tillegg har seks fått «frigang» på avlsstasjonen, det vil si at de kan gå ut og inn av inngjerdingen som de selv vil. Og tre av fjorårets valper er satt inn i avlen, sammen med eldre dyr på stasjonen, og tre valper som i 2007 ble fanget inn på Saltfjellet og i Kautokeino. (©NTB)