nyh2606flått2_640x413
Tabloidavisene har hatt store oppslag på hva slags følger flåttbitt kan få. Videre at et par nye flåttarter er registrert på trekkfugl, blant annet på Akerøya på Hvaler.

Med dagens klimatiske forhold, vil imidlertid ikke disse to artene kunne overvintre lenger nord enn henholdsvis Tyskland og middelhavslandene.

Borreliose og TBE

Er man blant dem som er uheldig, er det to sykdommer man kan pådra seg gjennom flåttbitt: Borreliose og skogflåttencefalitt (TBE).

- Skogflåttencefalitt, eller TBE, er den mest alvorlige, men har så langt jeg kan se ikke vært registrert i Østfold ennå, sier assisterende fylkeslege, Svein Rønsen til Fredriksstad Blad.

Infeksjon med TBE-virus forløper i de fleste tilfeller uten tegn til sykdom. 30 prosent vil oppleve feber, hodesmerter, nakkestivhet og muskelsmerter. Rundt 10 prosent vil oppleve lammelser, mens en av hundre dør.

I perioden 1997-2007 ble det registrert 24 tilfeller i Norge. 20 i Agderfylkene, og to i Telemark og Vestfold.

Av tall som ikke er brutt ned på fylker for 2009, ser det ut til å være ti tilfeller i landet der flått kan ha vært bærer av TBE-viruset, opplyser Rønsen.

Diffus diagnose

Langt hyppigere er forekomsten av bakterieinfeksjonen, borreliose. På landsplan registreres rundt 350 tilfeller per år, mens tallet i Østfold har ligget rundt 15.

Hyppigste forekomst her også her i de fire fylkene nevnt over, der rundt 30 prosent av flåtten er bærer av bakterien.

Plukker man flåtten av seg innen et døgn er risikoen allikevel minimal for å bli smittet, forteller Rønsen.

Men det kan være et problem å fastsette diagnose. Det forekommer ofte et ringformet utslett rundt bittstedet etter rundt to uker, men folk glemmer ofte at de har vært bitt og overser det.

Utslettet kan være kombinert med influensalignende symptomer, og etter hvert utvikle seg til muskel- og leddsmerter, samt nevrologiske symptomer som lammelser og kan da bli langvarig, forklarer Svein Rønsen.

Lev normalt

For TBE-viruset finnes det vaksine, mens borreliose behandles etter sykdomsutbrudd med antibiotika da vaksine ikke finnes.

For folk som skal oppholde seg i skogterreng i områder av sentral- og Øst-Europa, der TBE-viruset forekommer langt hyppigere kan vaksine være å anbefale. Ellers synes jeg folk bør leve som normalt med de aktiviteter i skog og mark som de trives med, mener han.

Men man bør selvfølgelig følge med. Sjekke over kroppen, for eksempel i dusjen etter å ha vært ute i skogen, og fjerne flått man oppdager. Gjerne få noen andre til å sjekke rygg og nakke. Og selvfølgelig bør man ta en titt på små barn etter en utedag.

- Har man blitt bitt, er det også viktig å huske det, slik at man oppdager utslett, eller kobler andre symptomer med muligheten for borreliainfeksjon, avslutter Svein Rønsen.

 

LES OGSÅ: Farlig flåttvirus er på vei