- I dag finnes det flere gode avvisende preparater, både dråper og halsbånd som varer i henholdsvis en måned og i 7-8 måneder, og som hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret. Når parasittene ikke får bitt, reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig. Halsbåndene kan brukes av både hund og katt, forteller veterinær Charlotte Søyland, som driver Nesodden Dyreklinikk.

Charlotte Søyland og Hamilton - foto Jonas Lisether
Charlotte Søyland og Hamilton - foto Jonas Lisether

Hvor biter flåtten?

Hunder og katter tar med seg flått til nye steder, som inn i hus, hytte, båt og bil. I tillegg kan flåttbitt utgjøre risiko for flåttbårne sykdommer hos både dyr og mennesker. Ett bitt er nok for å overføre sykdommer til ditt kjæledyr. Gode råd om beskyttelse av kjæledyret mot flått og andre parasitter er svært viktig. 

Dyreeiere bør ha jevnlig sjekk av både seg selv og sitt kjæledyr i hele sesongen fra april til november/desember, helt avhengig av temperatur og hvor man bor. Flått kan være vanskelig å finne på dyr, spesielt når flåtten ikke er fullt utvokst. Derfor er det viktig å vite hvor på dyret de fleste flått setter seg.

Tok flåtten med inn i huset

En kartlegging gjengitt i det engelske Vet Record1 viser at de aller fleste flått setter seg i hoderegionen, deretter på bena, halsen og bryst. Blant flått på hodet var de fleste ved øynene, ørene og snuten. Også på katter samlet de fleste flått seg i hoderegionen, halsen og beina, de aller fleste var å finne ved ørene, på hake og snuten. 

Kartleggingen viser at det var mange tilfeller der dyrene tok flåtten med seg inn i huset, som ble funnet på gulvet eller i møbler. De fleste flått som ble funnet inne var befruktede og fulle hunflått som var klar til å legge egg. Studien viser at dyreeiere reduserer risiko for flåttinfeksjoner og -bitt ved å sjekke dyrene sine regelmessig, i hovedsak søk på hode, hals og ben.

 
KatterOgHunder
Her biter flåtten.

Bare apotek-preparater virker

Veterinær Charlotte Søyland minner om at når det gjelder beskyttelse mot flått og parasitter må man gå til veterinær og få preparater som selges på apotek for å få midler som fungerer. Det nytter ikke å kjøpe slike produkter i dyrebutikker, helsekost og nett. Da vet man ikke hva man får, om det er testet eller om dyret tåler ingrediensene.

- Husk også å beskytte katten mot flått. Noen tror at katter ikke kan bruke flåtthalsbånd. Det er en myte. Halsbåndet varer hele sesongen og har en mekanisme som gjør at det løsner hvis katten skulle sette seg fast, sier Søyland.