Direktoratet for naturforvaltning (DN) har innhentet rapporter fra årets laksesesong. Opplysningene kommer fra fylkenes miljøvernavdelinger og blir brukt av DN til å sette opp status for innsig, oppgang og fangst så langt i sesongen.


Denne oppstillingen gir kun et foreløpig inntrykk av situasjonen slik den er rapportert i siste halvdel av august måned. Rapportene er så langt ikke fullstendige. Det fiskes fortsatt i en del områder, og det vil ta flere måneder før endelige fangsttall og en fullstendig oppsummering av årets sesong foreligger.


Hele landet (sammendrag)
Laksesesongen 2006 har vært preget av tørke, liten vannføring og dårlige fiskeforhold i mange elver. Men det har stått forholdsvis mye fisk i elvene selv om fisket har vært dårlig. I Finnmark har det imidlertid vært et meget godt elvefiske. Fisket i sjøen med kilenot og krokgarn har vært forholdsvis bra i hele landet. Mellomlaksen har vært den dominerende vektklassen dette året. Det meldes om relativt lite rømt oppdrettsfisk i fangstene.

Det ser ut til å bli en middels god laksesesong på Østlandet og Sørlandet sammenliknet med de fem siste sesongene. Dette gjelder både fisket i sjøen og i elvene. I deler av regionen har det vært dårlige forhold for elvefiske på grunn av varme og tørke. Spesielt Drammenselva, Numedalslågen og Skienselva har vært preget av lav vannføring og dårlig fiske. Nidelva i Arendal får den beste sesongen på årtier. Dette har sammenheng med tiltak i form av lokkeflommer og plassering av sperregitter ved kraftverk i elva.

Også Vestlandet har vært preget av uvanlig lite nedbør denne sommeren med dårlig fiske i mange elver. Unntaket er Sogn og Fjordane som melder om meget gode laksefangster. Dette beror på tidlig oppgang av fisk og et godt fiske i mange elver før tørken satte inn. Det har vært et forholdsvis godt kilenotfiske i sjøen på Vestlandet denne sommeren. Innsiget av mellomlaks har vært spesielt godt i 2006, mens det har vært lite smålaks denne sesongen. Konklusjonen på rapportene fra Vestlandet er at laksefangstene i elvene blir de laveste på mange tiår i Rogaland og Hordaland, mens Sogn og Fjordane får en relativt god sesong.

I Midt-Norge har det stått mye fisk i elvene, men fisket har vært begrenset av tørke og liten vannføring. Den lave vannføringen i mange småelver i Nord-Trøndelag har ført til dødelighet i enkelte småelver. Positivt er det at Orkla melder om rekordoppgang av laks. Dette er registrert i fisketelleren på Bjørset i Orkla. Sjølaksefisket med kilenot har vært bra denne sommeren og innsiget av mellomlaks har vært forholdsvis stort.

I Nord-Norge har det vært et jevnt bra lakseår i sjøen. I den sørlige del av regionen har liten vannføring gitt forholdsvis dårlig fiske i elvene, mens det i Finnmark har vært mer gunstig vannføring og et meget godt laksefiske i mange elver.
Som i resten av landet har det vært stort innslag av mellomlaks. Altaelva har hatt en god sesong og der har det også vært mye storlaks. Fra Troms meldes det spesielt om et godt fiske i Reisaelva dette året.



Kommentar til fangstutviklingen
I nesten alle landene rundt Nord-Atlanteren var det svært dårlige laksefangster på 1990-tallet, noe som ble forklart med at laksens livsvilkår i havet var ugunstige. Året 1997 var det dårligste lakseåret i hele forrige århundre. Ved årtusenskiftet tok bestandene seg noe opp igjen, trolig på grunn av at livsvilkårene hadde bedret seg. I enkelte områder har man hatt bestandsøkning som følge av reetablering av laks i kalkete vassdrag og i vassdrag der parasitten Gyrodactylus er fjernet. Dette er en positiv utvikling som vil få økt effekt i årene fremover.
De senere årene har det igjen vært tilbakeslag i laksefisket, noe som tyder på at den positive bestandsutviklingen har stanset opp. Hovedinntrykket av sesongen 2006 er at fisket på landsbasis har vært svakt. Selv om det er lyspunkter i bestandsutviklingen, er laksebestanden i Norge fortsatt forholdsvis liten sammenlignet med på 1960- og 70-tallet, da fangstene var dobbelt så store. Man forventer ikke å nå det samme nivået igjen før problemene med forsurning, Gyrodactylus, lakselus og inngrep i vassdrag er betydelig redusert.

Østfold

Sjøfisket
Det generelle inntrykket er at innsiget av laks til Østfold-kysten har vært bedre enn gjennomsnittet for de siste fem årene.

For sjølaksefiskerne rundt Hvaler har sesongen vært den beste på flere år, og bedre enn gjennomsnittet av den siste femårsperioden. Det var godt fiske i første halvdel av sesongen, men dårligere mot slutten. Det har vært bra med mellomlaks og storlaks.

Sjølaksefiskerne i Iddefjorden melder om bra innsig av laks og en fiskesesong omtrent som i fjor. Det har blitt fanget mest mellomlaks, noe storlaks og forholdsvis lite smålaks. Inntrykket er at de som fisker lenger inne i Iddefjorden har fisket bedre enn de som fisker lenger ute. Fiskeforholdene har vært noe bedre inne i fjordsystemet, med mindre begroing av garna enn tidligere. For de som fisker ytterst i Svinesundområdet har det vært vanskeligere fiskeforhold på grunn av mye vestavind og ”grønske” (begroing). Det meldes generelt om bra innsig av laks gjennom Svinesund og videre til Iddefjorden.

I sjølaksefisket generelt i Østfold er inntrykket at det har blitt tatt mest mellomlaks og storlaks, og noe smålaks nå mot slutten av sesongen, spesielt i områdene ved Hvaler.

Det meldes generelt om lite oppdrettslaks i fangstene, og en har ingen rapporter om ulovlig laksefiske i sjøen.

Elvefisket
I Enningdalselva (sesong 16. mai - 15. august) har det til nå blitt tatt ca. 150 laks. Dette er omtrent som i fjor, og i overkant av snittet for de siste fem årene. Det meldes om bra med laks i begynnelsen av sesongen, men noe færre storlaks enn i 2005. De første 40 laksene som ble tatt i år hadde en snittvekt på 6,9 kg, mot 8,3 i fjor. Fiskeforholdene har vært gode først i sesongen med mye vann og gunstig vær. Nå mot slutten har det kommet en del smålaks, men vannføringen er liten og vanntemperaturen har vært så høy (opp mot 25oC) at det har vært vanskelig å få laksen til å ta.

I Aagaardselva (sesong 1. juni - 31. august) har det vært en vesentlig dårligere sesong enn i 2005. Det er tatt ca. 20 lakser pr. 04.08.2006. Det tilsvarende tallet for 2005 var 53 lakser. Det har vært større innslag av mellomlaks i år enn i fjor i Aagaardselva. Snittvekta til nå er på 6,7 kg. Fiskeforholdene har vært gode i første del av sesongen, men vanntemperaturen var for høy i den siste perioden av sesongen.

I Glomma (sesong 15. juni - 15. sept.) har det så langt vært en sesong omtrent som i fjor, og omtrent på gjennomsnittet av de siste fem årene. Glomma er imidlertid en senere elv enn Aagaarselva til tross for at det er samme vannsystem. Det er tatt ca. 40 lakser pr. 04.08.2006, mot ca 36 i fjor. Fangstene har til nå for det meste bestått av smålaks og mellomlaks. Snittvekten er til nå på 4 kg. En kan erfaringsmessig forvente et nytt innsig av laks i Glomma fra midten av august. Fiskeforholdene har vært gode.

I Tista (sesong 1. juni – 31. august), som i likhet med Enningdalselva munner ut i Iddefjorden, er det pr. 04.08.2006 fanget ca 20 stk. laks. Det er en bedring fra 2005. Fangstene har til nå bare bestått av mellomlaks og storlaks, snittvekt 7,8 kg. I slutten av perioden har vanntemperaturen vært så høy at laksen er vanskelig å få.

Det har ikke blitt rapportert om fangst av rømt oppdrettslaks i elv, og heller ingen meldinger om ulovlig fiske i elv.

Oslo og Akershus
Oslo og Akershus har sen oppstart av fisket og fiskesesongen avsluttes så sent at det ikke kan rapporteres foreløpig.

Buskerud
I Drammenselva har det vært registrert Gyrodactylus salaris siden 1986. Alt fisket av laks  baserer seg derfor i hovedsak på utsatte laksunger fra et omfattende kultiveringsarbeid. Fisket startet 1. juni. I henhold til foreløpig fangstatistikk i slutten av august, har det blitt tatt vesentlig mindre med laks denne sesongen.  I forhold til i 2005, da det ble tatt nesten 10 tonn laks i Drammenselva, har antallet ligget ca 20 % lavere og vektmessig ca 40 % lavere enn i tilsvarende periode i 2005. Dette skyldes i hovedsak at det er tatt langt mindre mellomlaks (-15%) og storlaks (-50%) i år. Når det gjelder smålaks er det så langt tatt ca 25 % flere eksemplarer i 2006 enn på tilsvarende tidspunkt i 2005.

Årsaken til nedgangen i laksefisket i elva må i hovedsak tilskrives lange perioder med lav vannføring på grunn av den varme sommeren. Fisket er derfor forventet å ta seg noe opp utover høsten. Når det gjelder storlaks og til dels mellomlaks,  kan det imidlertid forventes en viss nedgang i 2006, basert på tidligere fangster av smålaks. De gode fangstene av storlaks i 2004 og 2005, skyldes gode årganger av små og mellomlaks i 2002 og 2003. I 2004 og 2005 var oppgangen av smålaks mindre, noe som trolig vil gi seg utslag i færre storlaks i 2006.

For sjøaure er det rapportert om fangster på omtrent samme nivå som i 2005, eller kanskje noe bedre antallsmessig.

Innsiget og fisket i sjøen gjenspeiles stort sett gjennom elvefisket. Fangstene har for det meste gått ned i 2006. Fangstene de siste årene har ligget i underkant av 2 tonn. Dette gjelder spesielt for mellom- og storlaks i forhold til 2005. Totalt er det registrert 9 fiskere som har fisket med 15 kilenøter i 2006.

Vestfold
Den negative trenden fra de to foregående år ser ut til å fortsette også i år. 2006 tegner til å bli et et år med meget lave fangsttall i Vestfold.

Tilbakemeldingene fra laksefisket i sjøen tyder på at fangstene har vært under det som regnes som et allminnelig godt år, det vil si i underkant av gjennomsnittet av de siste fem årene. Det kan virke som om innsiget av laks nærmest stoppet opp rundt St. Hans tider. Flere kilenotfiskere i fjorden melder om beskjedne fangster etter dette.

I Numedalslågen har det virket som om det gikk normalt med fisk tidlig i sesongen, allerede fra april og utover. Men det synes som om lav vannføring og høy vanntemperatur har medført at laksen har stått dypt og har vært lite bitevillig. Etter april/mai kan det tyde på at det har gått uvanlig lite fisk på elva. I juli og august virker det som om innsiget har vært godt under gjennomsnittet av det som har vært registrert de siste fem årene, men med meldinger om en del smålaks (ca. 1,5 kg). De faststående redskapene i elva startet sitt fiske i juli og har fisket svært dårlig sammenliknet med tidligere år. Enkelte av redskapene har fisket så dårlig at de har avsluttet før tiden, noe som kommer til å forsterke inntrykket på fangststatistikken av et dårlig år.

Det har vært lav vannføring og høy temperatur i elva gjennom hele sommeren uten store flomtopper. Det er ingen tilbakemelding om store problemer med tanke på oppdrettsfisk, lakselus, ulovlig fiske etc.

Det virker som om fangstsesongen 2006 går inn i historien som et svært dårlig år i Vestfoldregionen.

Telemark
I Telemark har laksefisket vært preget av en varm sommer med relativt dårlig elvefiske. Som i 2005 startet sesongen nokså oppløftende i Skiensvassdraget, med tilsynelatende bra innvandring og optimistiske meldinger om godt fiske. Det ble dessuten, like etter åpningen av fisket, fanget noe mer mellomlaks enn vanlig. Da den sterke sommervarmen satte inn ble fangstene sterkt redusert. All fisk som vandrer opp gjennom laksetrappene i Skiensvassdraget telles. Så langt er det klart at det har vært noe mindre oppgang i vassdraget enn på samme tid i 2005, men regnværet den siste tiden har virket positivt på både oppgang og fangst. Som vanlig er det nå smålaks som dominerer i fangstene.

Herrevassdraget har hatt liten vannføring gjennom hele sesongen. Både fangst og oppgang har derfor uteblitt så langt.

Sjøfisket har så lite omfang denne sesongen at det ikke danner grunnlag for nærmere vurdering av innsiget til kysten. Det er imidlertid rapportert om at det ser ut til å være noe mindre laks ute i fjordene enn hva som er vanlig.

Et helt spesielt forhold denne sesongen er at det har vært usedvanlig stor oppgang av havniøye. Niøyene har problemer med å forsere laksetrappene og har derfor hopet seg opp i disse. Ikke uventet ser dette ut til å skremme laks fra å gå inn i trappene. Dette er nok, i alle fall delvis, medvirkende til at oppgang gjennom trappene er mindre enn i 2005.

En foreløpig konklusjon må være at både oppgang i elvene og fangst vil bli under middels denne sesongen, men det er fortsatt håp om at en kommer opp i noe rundt gjennomsnittet.

Aust-Agder

Elvefisket
I elvene har det vært svært lav vannføring i juli og en stor del av august. Fangstene var da svært små. Da sesongen begynte ble det gjort gode fangster i ei uke eller to, før vannføringen gikk ned. Etter at vannføringen økte igjen senere i sesongen har fangstene gått opp igjen. I to av elvene har også regulering hatt innvirkning.

I Tovdalselva økte fangstene vesentlig allerede i uke 33 - det kan ha sammenheng med at et magasin i en regulert sidegren ble tappet ned, slik at vannføringen økte markert. Totalfangsten kan komme opp i samme størrelse som i 2005, som hittil er rekordår etter start av kalking i 1997. Andelen mellomlaks er større i år enn i fjor.

I Nidelva ser fangstsesongen ut til å bli den beste på årtier. Her har det sammenheng med at det har kommet sperregitter i utløpet fra Rygene kraftverk sammen med lokkeflommer.

I Storelva (Vegårvassdraget) er det omtrent som normalt, kanskje noe mer fangst av laks.

Totalt sett ser det ut til at innsiget mot elvene har vært godt, men at oppgangen periodevis blir sterkt begrenset av lav vannføring.

Sjøfisket
Sjøfiskerne rapporterer om et godt fangstår, mye bedre enn i fjor og bedre enn gjennomsnittet de siste årene. Innsiget har sannsynligvis vært godt, samtidig som fangstforholdene har vært gunstige, i forhold til vind, strøm og med nesten fravær av maneter.

Vest-Agder

Sjøfisket
Det har vært en middels sesong for sjølaksefiskerne. Det er rapporter på forholdsvis mye mellomlaks og lite smålaks i fangstene. I vestre deler av fylket har fangstene vært bedre enn i fjor, mens øst i fylket har fangstene vært på nivå med fjoråret.

Elvefisket

Tovdalselva
0,8 tonn laks til nå.
Mye fisk ble tatt tidlig, særlig mellomlaks.
Mest smålaks på slutten av sesongen.

Otra
5,3 tonn til nå som er mindre enn på samme tid i fjor.
Mye mellomlaks i starten, smålaks nå på slutten.
Middels sesong.

Mandalselva
7,4 tonn til nå som er noe mindre enn på samme tid i fjor.
Mye mellomlaks i begynnelsen av sesongen, smålaks nå på slutten av sesongen.
Middels sesong.

Kvina
1,3 tonn til nå. Gode fangster i starten, dårlig i juli og august pga. lav vannføring.
Mye mellomlaks.
Middels sesong.

Audna og Lygna
Mye fisk ble tatt i starten av sesongen, men lav vannføring i hele juli og august har gitt lite fangster utover sommeren.
Middels sesong i begge elvene.

Samlet vurdering fra Vest Agder er at det har vært en middels sesong til nå med forholdsvis mye mellomlaks i fangstene.

Rogaland 

Jæren og Dalane
Varmt vær og svært lite regn har gitt et langt under middels fiske i denne regionen. Elvene på Jæren har hatt den dårligste oppgangen på mange år. På grunn av minimalt med vann i juli, har det vært lite smålaks i elvene. Trolig vil fisket ta seg kraftig opp når høstregnet setter inn.

Kilenotfiskerne melder om et godt år med mye mellomlaks. Høye sjøtemperaturer ga enkelte steder et dårlig fiske mot slutten av sesongen. Rapporter fra kilenotfiskerne tyder på et år med mye mellomlaks, men lite smålaks.

Ryfylke
Også i Ryfylke har det vært uvanlig varmt og tørt. Flere steder har fisket vært det dårligste på mange år. Likevel tyder fangstene på et relativt godt innsig av mellomlaks.

Vannføringen i Suldalslågen er regulert med slipp fra Suldalsvatn, og dermed lite avhengig av nedbør. Tall fra fisketelleren viser en noe høgere oppgang så langt i år enn til samme tid i 2005.

Kilenotfiskerne i Ryfylke melder om mye mellomlaks og svært lite smålaks.

Konklusjon fra Rogaland
Sommeren 2006 har vært preget av uvanlig lite nedbør. Dette har gitt liten oppgang i elvene og dårlig fiske. Laksefangsten så langt i sesongen er den laveste på mange år. Innsiget av mellomlaks har trolig vært noe bedre enn normalt. Siden det har vært uvanlig lite vann i elvene siden begynnelsen av juli, vet en lite om innsiget av smålaks. Lite smålaks i kilenøtene kan likevel tyde på at 2006 er et svakt smålaksår.

Hordaland
Det er i år vanskelig å vurdere hvor godt insiget av laks har vært til Hordaland. Mangel på nedbør har gjort elvefisket ekstra vanskelig. Før tørken satte inn, ble det fisket mye mellomlaks i flere elver, og særlig i Etneelva, som for tiden er fylkets viktigste lakseelv. Dette har antagelig vært det beste mellomlaksåret i Etne på mange år, og det vil gi godt utslag på fangststatistikken. Men smålaksen har en nesten ikke fått fisket på, så en vet foreløpig lite om styrken av den årsklassen.

Fra de andre elvene rapporteres om mindre fangster enn de senere år, så det forventes at 2006 vil gi et av de laveste fangsttallene etter tusenårsskiftet. Men først etter en periode med nedbør kan dette bekreftes. Fra Vosso meldes det om ar det heller ikke i år synes det å bli en merkbar fremgang for Vossalaksen. For de truete bestandene i Hardanger foreligger det lite observasjoner foreløpig. Det er en antydning til økt oppvandring av laks i Granvinselva, men fasiten vil ikke foreligge før gytefisktellingene på senhøsten. 

Også i sjølaksefisket har en merket en sterk årsklasse med mellomlaks. I kilenotfangstene har det imidlertid vært lite smålaks og storlaks, så det er derfor grunnlag for å anta at det har vært lite innsig av smålaks til Hordaland i år. En sterk årsklasse av mellomlaks i år er i tråd med at det var et ekstra godt år for smålaks i fylket i fjor. På grunn av lite vann i elvene, øker i år fangstene i kilenøtene i de to viktigste laksefjordene. Sesongstart er så sent som 5. august der, og normalt er villaksen da oppe i elvene. Men i år fanger disse nøtene mye av laksen som går lenge i sjøen og venter på bedre oppgangsforhold i elvene. Samlet vil det antas at det blir en fangst i sjølaksefisket på nivå med snittet for de fem siste år.

Det har ikke vært så mange store rømminger av oppdrettslaks i Hordaland i år, og innslaget i fangstene synes å være relativt lave. Et unntak er en rømming i midtre del av fylket som ga eventyrlige fangster for noen nøter den første fiskeuken etter at fisket åpnet 10.juli. Dette vil trekke opp både andel rømt fisk og total kilenotfangst i fylket.

Sogn og Fjordane
Et uvanlig godt innsig av mellomlaks har sikret et godt laksefiske i år. Laksefangsten vil trolig bli blant de beste i siste femårsperiode. Innsiget av smålaks og storlaks har derimot vært dårlig eller middels sammenliknet med de siste sesongene. 

Laksen kom tidlig i år, og fisket i elvene startet godt. Utover sommeren ble fiskeforholdene i de fleste elvene dårligere som følge av lav vannføring og høy temperatur. Elver med breer i nedslagsfeltet har derimot hatt gode vannførings- og fiskeforhold hele sesongen.

Smoltårsklassen som vandret ut i 2004 overlevde godt og var tallrik som smålaks i fjor, slik at mye mellomlaks var ventet i år. Smoltårsklassen som vandret ut i 2005 ser derimot ut til å ha vokst og har overlevd dårlig. I tillegg til å være fåtallig er smålaksen i år også spesielt liten. Innsiget av storlaks har trolig vært bedre enn fangsten kan gi inntrykk av. I år hadde muligens de fleste storlaksene vandret opp i elvene før fisket startet og var ikke så bitevillige som de kan være i år med sent innsig.

Inntrykket fra overvåkingsstasjonene i sjøen bekrefter at laksen kom tidlig og at mellomlaks har dominert. Det tidlige innsiget har trolig avgrenset fangstene i det ordinære sjølaksefisket.

Det er for tidlig å få noe godt inntrykk av sjøaurefisket, som har sesong til 15. september i mange elver. Foreløpige meldinger forteller likevel om bedre fiske enn i fjor, som var en dårlig sjøauresesong. Det ser ut til å vere lite sjøaure i størrelsesgruppen 1,5 – 3 kg.

Det blir samlet inn skjellprøver fra laksefisket for å kartlegge innslaget av rømt fisk. Foreløpig er det for tidlig å få noe entydig inntrykk av andel oppdrettsfisk i fangstene.

Møre og Romsdal
Innsiget av laks til kysten har i år muligens vært mindre eller har vært av samme størrelsesorden som siste år. Fangstene med faststående redskap (kilenot) varierer mye. Generelt tyder det likevel på at fangstene har vært mindre sammenliknet med fjoråret.

Det rapporteres om lite oppdrettslaks sett i forhold til omfanget for en del år tilbake.

Det blir også rapportert om en liten andel av smålaks. De fleste laksene har vært i størrelsesgruppen fra 5 til 7 kg.

Generelt har det vært gode forhold for fiske i sjøen. Enkelte steder har store mengder maneter gjort fisket vanskelig.

Elv
I den første delen av sesongen var oppgangen av laks bra og mange vassdrag opplevde gode fangster. Fangstene inneholdt for det meste mellom- og storlaks. Utover sommeren har resultatet av fisket avtatt og fra flere vassdrag har det kommet rapporter om svært liten fangst den siste tiden. Det er fra en del av disse vassdragene likevel meldt om bra med fisk i elva.

Mange vassdrag har vært utsatt for svært liten vannføring i en lang periode og det er enkelte steder innført ulike selvpålagte lokale restriksjoner som for eksempel stopp i alt fiske.

Selv om sesongen startet svært bra i mange elver, kan det på nåværende tidspunkt se ut til at laksefisket i elvene blir omtrent som i fjor eller noe dårligere. Enkelte vassdrag rapporterer om en mindre andel smålaks i år sammenliknet med i fjor. Det blir rapportert om liten fangst av rømt oppdrettsfisk.

Sør-Trøndelag

Sjølaksefiske
Som vanlig blir det gitt et varierende inntrykk fra kilenotfisket. I sum synes det å være en middels sesong, med et dominerende innslag av mellomlaks. Det blir opplyst om relativt mye småvokst smålaks. I Trondheimsfjorden har fisket jevnt over vært godt, og oppkjøp av nøter har ført til toppår for de få som fremdeles fisker i Skaun og Trondheim kommuner.

I Hemne kommune er det meldt om en god del oppdrettsfisk, som kan være rester av den rømte fisken fra Halsa i august 2005 (halv million fisk). Foreløpig synes ikke denne rømmingen å ha markert seg i vesentlig grad.

Vedvarende varme førte til store mengder glassmaneter, som har hindret sjølaksefisket i betydelig grad. I noen områder meldes det å være betydelig kobbeplage.

Elvefiske
Som i 2005 har det vært et godt smålaksår, og årets resultat ligger over siste fem års gjennomsnitt. Som i sjøen blir det meldt om småvokst og mager smålaks. Også innslaget av mellomlaks er bra, og det er bare 2004 som kan vise til et større innslag. Innslaget av storlaks er imidlertid lite, og bare 2001 har et lavere innslag i senere år. Vurderingen er basert på summen av de foreløpige fangstene i Orkla og Gaula, som normalt utgjør over 60 % av elvefisket i fylket.

På linje med de senere år har det vært svært tørt i juli og august, noe som har begrenset fisket, ikke minst i vassdrag på Fosen. Oppfisket kvantum synes derfor å ligge noe under fjoråret og senere års gjennomsnitt. Oppgangen av fisk synes likevel å være god, og i Orkla er det så langt registrert ca. 8 000 fisk i telleren på Bjørset, noe som er rekord. Det ser derfor lyst ut for årets gytebestand.

Samtlige vassdrag melder om et svært dårlig sjøaurefiske.

Konklusjon fra Sør-Trøndelag
Innslaget av smålaks ligger over gjennomsnittet for siste fem år, men det er mye små og slank fisk. Også innslaget av mellomlaks ligger over gjennomsnittet, mens innslaget av storlaks er lite. Fisket er begrenset som følge av lite nedbør, men det later til å stå bra med fisk på elvene, og gytebelegget synes å være sikret. Det er derimot dårlig med sjøaure så langt.

Nord-Trøndelag
Laksesesongen startet godt med gode fangster i juni, særlig i Namdalen. Lite snø i fjellet og lite nedbør ga dårlige forhold for laksefiske i elvene fra midten av juli. I smålaksevassdrag stoppet fisket helt opp i slutten av juli. Vannføringen i mange småelver var mindre enn i tørkesommeren 2002, noe som har ført til dødelighet i enkelte elver (Årgårdsvassdraget).

Laksebørsen i Namsenvassdraget pr 30. august viser 16 tonn, dvs totalt havner en på ca 20 tonn. Dette er ca 10 tonn mindre enn i 2005. Det er fanget ca 600 storlaks i Namsen, det er 400 mindre enn i fjor. 3000 smålaks er fanget i år i Namsen mot nesten 8000 i fjor. Også i Stjørdalselva og Verdalselva er fangstene vesentlig mindre enn for 2005.

Også kilenotfiskerne rapporterer om lite smålaks. Det har vært godt med mellomlaks i Namdalen (både i elv og sjø). Sjølaksefisket har vært dårligere enn i fjor da det ble fanget 80 tonn. Prognosen for i år er 60 tonn.

Hittil er det rapportert om lite innslag av oppdrettslaks med unntak av Salvassdraget

Nordland
Det er som vanlig ikke helt enkelt å komme med entydige vurderinger av innsig, oppgang og fangst av laks i Nordland per slutten av august.

Inntrykket er at det har blitt fisket godt med laks i sjøen i Vesterålen denne sesongen. Mye av fisken har vært mellom 4 og 7 kg, dvs. mellomlaks (2-sjøvinterfisk). Årets sesong ser ut til å ha vært betydelig bedre enn 2005 og 2004 som var dårlige år i dette området.

Fra lokaliteten til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Rødøy midt i fylket er det oppgitt at fisket har vært betydelig bedre enn i 2005 og 2004 som var dårlige år. På lokaliteten i Rødøy har det blitt fisket i fire uker fra 15. juni, med en totalfangst på ca. 340 laks mot 205 laks i 2005. Det er oppgitt at snittstørrelsen på fisken har vært ca. 3,5 kg mot ca. 4 kg i 2005.

Verken fra Andøy eller Rødøy har en fått meldinger som tyder på spesielt mye oppdrettslaks i fangstene i ordinær sesong, men her kan det være lokale forskjeller.

Ut fra disse rapportene og sporadiske opplysninger fra andre sjølaksefiskere finner en det vanskelig å gi noen vurdering av størrelsen på innsiget til kysten.

Typisk for nordlandselvene i årene 2002-2004 var mer eller mindre manglende vårflom og lite nedbør utover sommeren. Dette ga lav vannføring og dårlige fiskeforhold i mange elver, spesielt i de små kystvassdragene. Sesongen 2006 var preget av relativt stor vårflom og høy vannføring i juni og til dels godt med nedbør videre utover sommeren. Dette førte til gode oppgangs- og fiskeforhold i de små kystvassdragene stort sett gjennom hele sesongen, mens de store vassdragene som for eksempel Beiarelva og Saltdalselva hadde til dels for stor vannføring i juni og begynnelsen av juli.

Troms
Hovedinntrykket er at det har vært et godt fiske i sjøen. Dessverre er det også i år dokumentert et betydelig ulovlig sjølaksefiske. I elvene er det meldt om store variasjoner i fisket. Fisket var best i første halvdel av sesongen. Lav vannføring i siste del av sesongen har medvirket til dårligere fiske. I Reisaelva meldes det i år om spesielt godt fiske, og at en må langt tilbake i tid for å finne tilsvarende. I det største vassdraget, Målselva, meldes det om et middels fiske, og i Målselvfossen er det registrert en oppgang på ca. 3000 fisk, dvs. omtrent som i fjor. I Laukhelle-Lakselva, som vanligvis er det tredje beste laksevassdraget i fylket, har fisket vært dårlig.

Finnmark
Det foreløpige inntrykket er at det har vært god oppgang av smålaks og mellomlaks i finnmarkselvene i år. Juli, som er den viktigste måneden for elvefisket, var preget av god vannføring og gunstig temperatur. Dette har medvirket til gode elvefangster.

I sjøen har det vært bra med smålaks og mellomlaks. Midt i fylket rapporteres det også om bra med storlaks. Hovedinntrykket er et jevnt bra lakseår i sjøen.

 

Det rapporteres om en god sesong i Altaelva, der har det også vært mye storlaks. Sjøaurefisket har også vært bra.

Fra Porsanger meldes det om brukbare fangster både i Lakselva og i Stabburselva.

I Øst-Finnmark rapporteres det om bra med smålaks og mellomlaks i Neidenelva og i Tanaelva. Tanaelva synes å ha hatt relativt lite storlaks, noe som også var forventet ut fra fangster og overvåking de foregående årene.

Mange av de mindre elvene i Finnmark har hatt et veldig godt fiske i år. Gunstig vannføring har sørget for god oppgang og gode fangster. Fra mange elver rapporteres det også om mye gytefisk i kulpene nå ved sesongslutt.