Illustrasjonsfoto. Foto: Robert Dal
I dag kan kommunene pålegge utbyggere av ulovlig oppførte anlegg i strandsonen å fjerne det man har bygget, med hjemmel i plan- og bygningsloven. I praksis blir likevel dette sjelden gjort. Alle nybygg som ligger nærmere enn 100 meter fra sjøen er i utgangspunktet ulovlige.
– Vi foreslår en praksis der utbygger som har brutt loven, i en straffesak ikke bare dømmes til for eksempel en bot, men også til å tilbakeføre området til utgangspunktet, altså. fjerne det som er bygget, sier politiadvokat Henrik Horn hos Økokrim til Aftenposten.
Forslaget krever ingen lovendring.
– Man kan ilegge en slik dom med hjemmel i straffeprosesslovens paragraf 3. I praksis må imidlertid kommunene gi avkall på retten til å kreve tilbakeføring, og la retten pådømme kravet i straffesaken, opplyser Horn.
Spørsmålet flyttes dermed inn i rettsapparatet, med det resultat at man lett får en retts- og tvangskraftig dom på tilbakeføring – i tillegg til en eventuell bot.
– På denne måten får kommunene en avgjørelse uten omkostninger, sier Horn.
Miljøverndepartementet er positiv til forslaget.
– Om politiet har tilstrekkelige ressurser til å følge opp denne type saker, er forslaget fra Økokrim interessant, sier ekspedisjonssjef Tom Hoel i Miljøverndepartementets planavdeling. (©NTB)