Eldre hytter er mest utsatt for skader på tak og terrasse. 

– Vår oppfordring til hytteeiere er å måke snø av hyttetak og terrasse før det blir for tungt. Om taket raser sammen kan det bety at både hytte og alt du har inne i den blir totalskadet, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

Siden 2020 har Fremtind registrert nær 400 skader som følge av snøtyngde og takras. Skadene er estimert til om lag 43 millioner kroner.

Hytteeiere venter ofte i det lengste med å gå løs på snøen som ligger på taket. Takket være moderne tjenester bla fra NVE og en app som Snøfall er det mulig å vite når situasjonen kaller til handling. Også nysny.no tilbyr gode målinger av snødybde og snøtyngde, men tjenesten begrenser seg til utvalgte fjellområder i Kongsberg-regionen.

Værskifte kan gi mer skade

Meteorologisk institutt har sendt farevarsel for kraftig vindfokk i fjellet. Det betyr at mange tak kan ha ujevn belastning av snø. 

– Når det kommer mye vind blir snøen skjevt fordelt på taket, og vektfordelingen og belastningen blir ujevn. Om det blir mildvær eller regn, kan snøen bli veldig tung. Da er skadepotensialet stort, sier Hofstad-Nielsen.  

Tenk alternativt

Som forsikringskunde har du et ansvar for å unngå og begrense skader. Men hva gjør du hvis du ikke kan dra på hytta, og du vet at taket er fullt av snø?

– Tenk alternativt, oppfordrer skadeforebyggeren. Er det noen som kan hjelpe deg med å måke taket? Finnes det et vaktmesterselskap på hyttefeltet, som tar på seg slike oppgaver?

Har du hytte litt utenfor allfarvei, eller det er vanskelig kjøreforhold, kan du forhøre deg lokalt om noen tilbyr måketjenester.

– Uansett om du måker selv eller får noen til å gjøre det for deg, bør du tenke på sikkerheten, og passe på at ingen faller ned, avslutter Hofstad-Nielsen.