Avisa Varden, som kommer ut i Grenland, sendte nylig bilder til det interkommunale utvalget for akutt forurensning, IUA, som viser tydelige oljerester på Stråholmen. Rullesteinstranda under Hviteberg på sommerøya er langt fra renset, selv om IUA for to uker siden gikk ut i media og hevdet at øya nå var oljefri. Varden kontaktet havnefogden i Kragerø for å få svar på om skjærgården nå er ren nok.

- Det er det Kystverket som bestemmer, sier havnefogd i Kragerø Borgar Thorsen.

-  Vi spyler på oljerester, når vi er fornøyde kommer Kystverket og kikker, forklarer han, og legger til at Skjærgårdstjenesten ikke har vært på Stråholmen. Det er det mannskap fra Langesund som har stått for.

Svarte bikinier

 Varden oversendte bildene fra rullesteinsstranda under Hviteberg på Stråholmen, med spørsmål til IUA om Stråholmen virkelig er ferdig renset, slik de for få uker siden gikk ut i media og hevdet.

- Dette var mye. Mer enn beregnet, var svaret fra  IUAs Jan Kristoffersen. Han lovte å sjekke opp saken, og undersøke hvordan muligheten er for å komme til med høytrykksspyling.

 Torstein Kiil i Stråholmen vel sier til avisa at man håper det blir tatt en ny runde på de oljetilgrisete områdene for å vurdere om man må bruke mer bark eller høytrykksspyle.

- Slik det er nå vil sjøfugl bli tilgriset, og det vil bli mange svarte bikinier, konkluderer han.

Friskmeldt

Forrige uke friskmeldte Kystverket og IAU Telemark stranda i Krogshavn ved Langesund for bading. Prøver tatt av bunnsedimentene viste godkjente resultater i forhold til forskriftene fra Klima- og forurensningsdirektoratet. Analyseresultatene av prøvene som ble tatt i mars/april er fremdeles ikke offentliggjort, men dette skal, ifølge Kystverket, skje ganske snart.

 

 - Vi har ikke blitt orientert om resultatene eller fått informasjon om at det er åpnet for bading i Krogshavn igjen, sier Marit Røsvik, fagleder Miljørettet helsevern i Grenland.

- Er vannkvaliteten bra nok til bading?

- Jeg kan ikke svare på om det er farlig eller ei, men går jo ut fra at det er trygt siden IAU og Kystverket har åpnet stranda, svarer Røsvik som forteller at de ikke analyserer forurensning, men bakteriologien i vannet.

Det kommunale helsevernets rolle er å informere publikum i forhold til bakterieinnholdet i vannet, men de frikjenner ikke stranda i forhold til oljeforurensning.

 

RELATERT SAK: Hyttekommuner med svekket beredskap