Rogalands-virksomheten Integrate Renewables har nylig lansert et mini-solcelleanlegg med litiumbatteri, som de mener er et av verdens første i sitt slag. Formodentlig er det bakgrunnen for at arbeidet med minianleggene er støttet med et etablererstipend fra Innovasjon Norge.

Alt i én boks

- Ja, ambisjonen er ikke mindre enn dette: Vi ønsker å gjøre hytteeiere og mange andre som ikke har tilgang til strømnettet, uavhengige av aggregat til sine 230-volts-apparater. Mange trenger 230 volt til saga, til tv-en, vaffeljernet eller støvsugeren. Vårt svar på utfordringen er «Solenergi på boks», sier daglig leder Wim Lekens til hytteavisen.no.

Anlegget kan anvendes på hytta, på byggeplassen, i drivhuset, boden, naustet, garasjen eller båten. Alle sentrale deler og komponenter er samlet i et skap på 40x60x20 cm.

Solenergi i boks
Alle kraftverkets komponenter er samlet i denne boksen.

Lithiumbatterier gjør susen

- Her inne har vi montert blant annet regulatoren, lithiumbatteriet, omformeren og displayet. Alle komponenter – unntatt solcellepanelet – er plassert i selve boksen.

- Hvor settes den opp?

- Den kan stå nær sagt hvor som helst. Den er laget i glassfiber og tåler regn og søle, om så er. Men det mest hensiktsmessige er nok å sette den opp under tak et eller annet sted, for eksempel i boden.

Lithiumbatteriene er selve clouet i konseptet, forklarer Lekens.

Fem timer ladetid

- Litiumbatterier trenger intet vedlikehold og fungerer i temperaturer fra -25°C og opp til 80°C. I motsetning til blybatterier tåler de å bli helt utladet. Men for å ha lengst mulig levetid er det bedre å ha 5% av strømmen igjen, akkurat som mobiltelefon eller laptop.

- Hvor lang ladetid må påregnes hvis batteriet er helt flatt?

- Ladetid er avhengig av størrelsen på batteri, effekten fra solcellepanelet og hvordan det er montert i forhold til sola. Et 60Ah batteri med 250W panel vil trenge ca 5 soltimer for å være oppladet.

Wim Lekens 2-1
Wim Lekens har fått støtte fra Inovasjon Norge til utviklingsarbeidet.

Fleksibelt system

Systemet er fleksibelt i den forstand at det er mobilt og kan leveres med 40, 60 eller 90Ah lithiumbatterier samt forskjellige omformerstørrelse fra 300 opp til 3000W. Valgfritt solcellepanel opp til en kapasitet på 140W kobles direkte til plugger i styreskapets sidevegg. Det kan forøvrig leveres ferdig bygget eller som byggesett.

"Solenergi på boks" er blitt levert til blant andre Dalane Friluftsråd og St.Olav videregående skole. 

Fakta ”Solenergi på boks”

  • Støv- og sprutsikkert styreskap 400x600x220 mm
  • Erstatter diesel- og bensinaggregat og leverer 230V/ 150W
  • Batteri opp til 90Ah kan benyttes
  • Omformer kan leveres med ren (til elektronikk) eller modifisert (til belysning) sinus.
  • Kan leveres med en effekt fra 230V/150W til 1500W

Litiumbatterier er miljøvennlige og tåler utladning samt tung belastning. Styreskapet kommer med et display som viser strøm og spenning fra panel til batteri, samt batterikapasitet og temperatur i styreskap.

Dette koster det

Styreskap                                                                6 750,- NOK 

Valgfritt solcellepanel:                                                       

Linus 100W Fiberglass solcellepanel                     4 615,- NOK

Schutten 140W Mono solcellepanel                       1 367,- NOK

2 x Schutten 60W solcellepanel                             2 694,- NOK