Som tidligere meldt her på hytteavisen.no har Miljøverndepartementet tidligere i høst satt foten ned for bygging av 100 hytter i en nytt felt i Tvedestrand av frykt for at byggingen kan ramme den sjeldne og fredede sommerfuglen.

Halden kommune vedtok 19. mai i år å gi tillatelse til utvidelse av hytte og tilknytning til offentlig vann og avløp på fritidseiendommen Øvre Råbukken i Torpbukta. - Dette til tross for at det var usikkerhet om hvordan tiltakene ville påvirke den fredete klippeblåvingens leveområde. Kommunen skrev selv i vedtaket: Saken er den at ingen med sikkerhet vet i hvilke områder rundt Torpbukta den fredete sommerfuglarten holder til, heter det på Sabimas hjemmeside.

 

Les saken på SABIMAS hjemmeside her

SABIMA påklaget vedtaket i juni i år. Her henviste de blant annet til Direktoratet for Naturforvaltnings tilråding "at søknaden avslås og at ethvert fremtidig forslag om inngrep i området avventes inntil de naturfaglige undersøkelser er fullført og det foreligger en omforent plan for ivaretakelse av området." Videre viste organisasjonen till at dette området er det ene av to kjent levesteder for sommerfuglen, og at det må legges vekt på føre-var-prinsippet.

Naturmangfoldloven

Fylkesmannen viser i sitt avslag til opplysninger fra insektforsker Anders Endrestøl i NINA, som har gitt følgende uttalelse: "Det er observert både egg og imago i bergknausene foran hytten og bak hytten ved boden. Området mellom øvre og nedre Råbukken bør ikke røres. Det gjelder helt fra toppen av knausene, altså i umiddelbar nærhet av hytten (...). Vi er midt i et viktig klippeblåvingeområde og en del av et antatt kjerneområde. 45 m2 vil kanskje ikke i seg selv være skadelig, men det vil medføre byggeaktivitet.

Fylkesmannen bemerker også i sitt brev at kommunen i sin behandling av saken må vurdere tiltaket i forhold til den nye naturmangfoldloven.

- SABIMA er svært fornøyd med at Fylkesmannen har gitt oss medhold i denne saken, sier Aanderaa. Når det planlegges arealendringer i leveområdet til en sterkt truet art, er det viktig at kunnskapsgrunnlaget er solid før endelig vedtak blir fattet. Her var det åpenbart at kommunen ikke hadde tatt tilstrekkelig hensyn til usikkerheten om konsekvensene av utbyggingstiltaket.

Dette er SABIMA

Samarbeidsrådet for biologisk mangfold er en paraplyorganisasjon for biologiske foreninger i Norge. SABIMA har ti medlemsforeninger med over 18500 medlemmer til sammen. Formålet er å bidra til bevaring av truede plante- og dyrearter og naturtyper i Norge.  

Les mer om SABIMA