Fine tilbud om fiske i hele Norge finner du på inatur.no. Kjøp fiskekort online og skriv ut på egen skriver. Kjøper du sesongkort, er du alltid beredt.
Foto:
Statskog Troms
Om vinteren, når temperaturen i vannet er lav, går fisken på sparebluss og beveger seg knapt. Isfisker du i den strengeste kuldeperioden, får du trimmet armmusklene. For isfiskere midtvinters må selv finne ut hvor fisken står og bore mange hull.

- Etter kort tid uten napp, bør du bore et nytt hull, gjerne bare en meter fra det forrige, er Øyvind Fjeldseths råd, isfisker og fiskekonsulent i NJFF. – Hold på i maks fem til ti minutter før du på ny forflytter deg. Litt senere på vinteren, når temperaturen stiger, bør du ha litt større tålmodighet. Da er fisken mindre dvask og kan svømme nysgjerrig bort til blinken eller annet agn du velger å bruke.

Billig og bra hobby
Et komplett isfiskeutstyr koster fra ca kr 120,- og oppover. Isbor kommer i tillegg. For ca kr 400 får du du et brukbart bor som passer bra for hobbyfiskere.

Utstyr og lokkemat
En del røyefiskere starter gjerne foring av fisken et par dager før snøret slippes ut. En gang i døgnet forsvinner alt fra ostebiter til rekeskall ned i hullet i håp om å lokke fisken til seg. Anbefalt utstyr til røyefiske er en pilkestikke med blink, og maggot (spyfluelarver) som agn. Maggot får du kjøpt i sportsbutikker til en rimelig penge. NB. Oppbevares i kjøleskap for å unngå klekking.

Skal du fiske abbor eller ørret anbefaler Fjeldseth å fiske med pimpel med en liten trebbelkrok i enden (lyskrok), eller mormysjka (svært liten pilk). Også her er maggot, eventuelt fjærmygg, anbefalt som agn.

Mormysjka brukes til lokkefiske. Før snøret sakte opp og ned med små vibber. Bruker du pimpel og blink gir du snøret små, raske nøkk og venter litt. De små lysglimtene i blinken gjør fisken nysgjerrig. For å få abbor på kroken, kan du prøve små pilkebevegelser.

Hvor i vannet
Om vinteren står fisken ofte ved bunn, hvor temperaturen er jevn og varmest. På senvinteren trekker den nærmere land og du kan oppleve å få fisk på under en meters dybde. Ellers er det som oftest fisk å få i overgangen mellom dypt og grunt vann, rundt odder, øyer og i viker, på ca 2-3 meters dyp.

Mye å lære i lokallag
Hvis du vil lære mest mulig om fiskemetoder bør du melde deg inn i et lokallag av Norges Jeger- og Fiskerforbund. Her møter du erfarne fiskere, du får tilbud om kurs og kan delta i konkurranser. Økt kunnskap gir økt interesse og utbytte. Det er moro både å delta i konkurranser og observere andre. En ypperlig arena for å lære forskjellige teknikker. Finn det lokallaget som passer deg best, geografisk og/eller interessemessig. Mange lag har egne ungdomsavdelinger, for de yngste er Fiskeklubben et bra sted å starte.

Artikkel hentet fra Inatur.no