Bildetekst: Det er dette huset Frp-topp Thor Tangen forsøker å selge. FOTO: EIENDOMSMEGLER NMEF TORMOD MØLLER

Huset ligger i Papperhavn, en idyll på Vesterøy i øykommunen Hvaler i Østfold. Hvaler kommune består av rundt 800 øyer, og har avgjort en av Sør-Norges flotteste skjærgårder. Svabergene er siste skanse mot Skagerak, og hyttetettheten er enorm. Kommunen har flere hytter enn innbyggere, 4.300 fritidsboliger mot 4.000 eiendommer.

Hyttetettheten har ført til forbud mot oppføring av nye fritidsboliger. Frp-politiker Thor Tangens politiske motstandere mener lederen i Hvaler Frp nå forsøker å omgå byggeforbudet for å få bedre pris.

- Stormløp mot regelverket

–Huset er byggesøkt som bolig. Når huset er ferdigbygd, prøver Thor Tangen å selge det som fritidsbolig for å få høyere pris. Dette er et stormløp mot det regelverket vi av gode grunner har innført på Hvaler, sier Ap-topp Paul Henriksen på Hvaler til Fredriksstad Blad. Det nybygde huset eies av Thordenskiold Eiendom, der byggmesteren og Frp-politikeren Tangen er en av to eiere.

Bolighuset står nå til salgs for 3,95 millioner kroner. I prospektet kan man lese: «Eiendommen er bygget som bolig, men kan lovlig benyttes som fritidsbolig. Enten ved at en ny eier ikke tar i bruk eiendommen som fast bopel og melder adresseendring eller ved at bileiligheten leies ut til fastboende.» Ap-Henriksen mener salgsfremstøtet er svært arrogant.

– Tangen må gjerne jobbe for å endre regelverket. Men at han som en stor, fremtredende politisk aktør ikke respekterer det som flertallet i kommunestyret i sin tid har kommet frem til, er et alvorlig brudd på spillereglene, sier Henriksen.

- Henriksen tar feil

Thor Tangen på sin side mener Paul Henriksen tar feil. Blant annet har han brukt profesjonell hjelp for å være sikker på at salget av boligen ligger innenfor regelverket. Tangen mener boplikten er oppfylt ved å ha fastboende i husets bileilighet. Ap-Henriksen mener Tangens fremferd bidrar til avfolkning av Hvaler, noe Frp-lederen er dundrende uenig i.

– Hvaler blir ikke avfolket . Vi igger på 11. plass av norske kommuner i tilflytting. Dette handler om tilrettelegging, noe Frp er flinkere med enn Arbeiderpartiet var, sier Thor Tangen til Fredriksstad Blad.

I mai i fjor omtalte Hytteavisen den samme Frp-politikerens utspill for å avvikle forbudet mot hyttebygging i Hvaler kommune. Saken kan du lese her

Her kan du lese en kronikk i Fredriksstad Blad om saken

Bolig_hytte_Papperhavn
Faksimile fra finn.no