Bildet over: Planutvalget i Vestby på befaring på den aktuelle hytteeiendommen. Fra venstre Steinar Setten (Ap), Erik Røhne (V), Ragnhild Gilberg (Sp), Ragnhild Lervik Johansen (Ap), Johanne Dønnestad Hauge (skjult) (H), Ruth Brochmann (Frp), hytteeier Øyvind Hognestad) og plansjef Lars Grimsgaard.

 

Dersom tiltakshaver Øyvind Hognestad skal få utvide hytta i høyden med 40 kvadratmeter, må det dispenseres. Årsaken er at hytta ligger på Strandåsen i Hvitsten, og 50 meter fra sjøen.

Reguleringsplanen for området er krystallklar; byggeforbud i 50-metersbeltet, skriver Moss Avis.

Frykter konsekvensene

Planutvalgets leder Ragnhild Lervik Johansen fryktet konsekvensene dersom planutvalget sa ja til utbyggingen, da saken var til behandling i utvalget denne uka. Vestby har flere dispensasjonssaker gående der overordnet myndighet ikke har akseptert de lokale begrunnelsene for å dispensere.

- Jeg er redd for at et ja her, gir oss problemer senere, sa Lervik Johansen, også med tanke på at en tillatelse til å bygge på, vil skape presedens i hyttefeltet.

Trenger plass

Det var bygningsavdelingen som i første instans ga hytteeier Øyvind Hognestad avslag. Hognestad har likevel valgt å klage og begrunnelsen for dette var at familien trenger mer overnattingskapasitet.

Argumentet om plassmangel falt i god jord i Vestby Frp, og splittet Vestby Høyre. Høyre-leder Stig Eyde sa ja til mer sengeplass, partikollega Johanne Dønnestad Hauge sa nei. Uansett ble det en tapt sak for hytteeieren i denne omgang, da partiene Ap, Venstre, Sp og halve Høyre sa nei.

Fraråder

Hytteeieren aktet ikke å gi seg med dette, men allerede i møtet mandag lå signalene fra fylkesrådmannen og fylkesmannen på bordet. Fylkesrådmannen oppfatter det omsøkte påbygget å være i strid med gjeldende reguleringsplan og overordnede føringer og mål for strandsoneforvaltningen, og fraråder derfor en dispensasjon. Fylkesmannens miljøvernavdeling mener at tilbygget medfører en vesentlig standardheving som vil føre til økt kapasitet, økt bruk, og økt press i strandsonen. Fylkesmannen kan ikke se at tiltaket gagner interessene som den nasjonale strandsonepolitikken er satt til å ivareta, og fraråder sterkt at det gis dispensasjon.

Vi forstår, men...

Planutvalgets medlemmer var samstemte om ett forhold: Man forsto at et generasjonsskifte gir behov for mer plass. Noen hjemmel for å tillate et påbygg på grunn av sengemangel, fant imidlertid utvalget ikke. Hjelp fra bygningsavdelingen var det heller ikke å få.

- Det foreligger ikke hjemmel for dispensasjon i medhold av plan og bygningsloven, slo saksbehandler Ragne Borgen fast.

- Problematisk utvikling

Miljøverndepartementet mener antallet dispensasjoner i strandsonen er problematisk, og følger nøye med på utviklingen av byggeaktiviteten i strandsonen. I 2009 ble 900 søknader om bygging i strandsonen innvilget ved dispensasjon, mot 812 i 2008.

Det høye antallet dispensasjoner er problematisk, sett i forhold til den nasjonale strandsonepolitikken, mener departementet som ønsker å vite mer om bakgrunnen for de høye tallene, og ber kommunene redegjøre for dette.

Familien Tosterud på Sildebaugen i Rygge er blant hytteeierne som virkelig har fått smake den strenge strandsonepolitikken på kroppen. Familien søkte riktignok bare om å få gjenoppføre brygga som ble tatt av isen i vinter, men Fylkesmannen i Østfold sa nei.

Settefylkesmannen i Vestfold sa til slutt ja.

Nedgang

På landsnivå har det vært en generell nedgang i byggingen i 100-metersbeltet langs kysten de siste årene. Fra 2006 til 2008 gikk antallet igangsatte bygg ned med 26 prosent (1601 bygninger), melder Statistisk sentralbyrå.

Til tross for mindre bygging, avtar fortsatt de tilgjengelige arealene i strandsonen. I løpet av de 10 siste årene har det totale arealet tilgjengelig for opphold, bad og rekreasjon i strandsonen blitt 2,1 prosent mindre på landsbasis.

I Sør-Norge (fra Østfold til og med Hordaland) har reduksjonen vært på 3,7 prosent.

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE