Mange nordmenn forer småfuglene om vinteren og gleder seg over livet i fuglekassene om våren og sommeren, både på hytta og hjemme. Men fugleinteressen har ei vitenskapelig side også – da kalles det ornitologi. Gjennom hagefugltellingen, som arrangeres for sjette gang, kan de normalt fugleinteresserte blant oss hjelpe vitenskapen, enten vi er på hyttetur eller hjemme. Hvis du vil være med, skal du notere det høyeste antall du ser på én gang av hver fugleart, og registrere dette på nettstedet birdlife.no etterpå.

Kjøttmeis, blåmeis og skjære på topp

I fjor det ble registrert 275.000 fugler på 5.000 tellesteder, og ornitologene har som mål å få med seg flere deltakere for hvert år slik at de kan øke datagrunnlaget. Dermed kan de se et bedre mønster i bestandsutviklingen for de vanligste hagefuglene. I alle de fem foregående årene har kjøttmeis, blåmeis og skjære vært på toppen i den nevnte rekkefølgen. Bak disse er det mer variasjon, og invasjonsarter som grønnsisik og gråsisik er spennende å følge. I samme kategori kommer også dompap, som er en fugl alle setter pris på å få besøk av.
blåmeis
Blåmeisen er den nest vanligste fuglen på foringsplassene og en kjær beboer i fuglekassa. Men - er det blitt færre av dem?

Opp eller ned?

På birdlife.no leser vi også at de er spent på om bestanden av blåmeis har gått ned. Grunnen er at tellingene ved Falsterbo i Sverige sist høst viste at mer enn 300.000 blåmeiser trakk sørover. Også grønnfinken er de spent på. I fjor hadde den sin dårligste registrering siden 2008. Den har hatt en dårlig bestandsutvikling de siste årene på grunn av sykdom. En art som har hatt en motsatt utvikling, er pilfinken. Kanskje den går forbi den nokså likt utseende gråspurven i år, undrer ornitologene.
Gråspurvparring (2)
Nå er det snart vår, også for gråspurven. Men hvor mange er de før en ny ynglesesong starter?

Hyggelig fellesskap

– Gjør tellingen til en familiebegivenhet, oppfordres det. – Og få gjerne med naboer og kjente til å delta. Få med flest mulig, så blir dere med å sette ny rekord i både deltakere og antall fugler.